Jak vznikaly kostýmy k pohádce Čertí brko

Jak vznikaly kostýmy k  pohádce Čertí brko

Pohádka režiséra Marka Najbrta  Čertí brko vstupuje do kin 29. listopadu. V hlavních rolích se představí Judit Bárdos, Jan Cina a Ondřej Vetchý.

Kostýmy pro film vytvořila Andrea Králová. „Nechtěli jsme jít cestou prvoplánového českého čerta s kudrnatými vlasy a kožešinovou vestičkou,“ říká Andrea Králová. „Takže naši čerti mají  rohy, mají vesty, ale přece jenom trochu jiné, než na jaké je dětský divák zvyklý.“ Andrea Králová také ví, že kostým je nedílnou součástí celého vyznění pohádky. „Samozřejmě, kostým funguje jinak na ramínku a jinak ve vybrané lokaci. Když jsme točili záběry s Ondřejem Vetchým jako Luciferem v kaolínovém dole v Nevřeni, kde máte opravdu pocit jakéhosi pekelného chrámu, tak najednou z toho kostýmu s korunou, pláštěm a v kombinaci s pekelným trůnem šla skoro nadpřirozená síla, a z toho jsem měla radost,“ vzpomíná Andrea Králová.

Na rozhovory o tom, jak vznikaly kostýmy, se můžete podívat na videu

 

Na jedné z pekelných poboček  u města Pytlov přestane fungovat čertí brko, který zapisuje lidské hříchy. Lucifer vyšle s novým čertím brkem do světa trochu zmateného čerta Bonifáce.  Místní šejdíř mu ale kouzelné brko ukradne, a tím se spustí řetěz nešťastných událostí. Je na Bonifácovi, aby osvobodil Pytlov, zachránil peklo i získal srdce krásné Markétky.

 V dalších úlohách se objeví Marián Geišberg jako Markétčin otec, jako pytlovští vykukové Jan Budař, Tomáš Jeřábek a Jiří Maryško, obyvateli Pytlova se rovněž stanou Marek Daniel a Jana Plodková či Michal Dalecký, v pekle budou naopak úřadovat Václav Kopta, Lukáš Latiňák nebo Jakub Žáček.

Producenty filmu jsou Ondřej Beránek a Martin Hůlovec ze společnosti Punk Film, českými koproducenty Čertího brka jsou Česká televize, Michal Bauer a Barrandov Studio a innogy a Magic Lab. Za slovenskou stranu koprodukuje společnost Trigon Production Patrika Pašše a RTVS. Výrobu podpořily Státní fond kinematografie a slovenský Audiovizuálny fond, dále Plzeňský kraj a Kraj Vysočina. Projekt rovněž získal podporu Eurimages. Do kin uvede společnost Falcon.

 

Producenti filmu děkují  partnerům, kteří podpořili vznik pohádky Čertí brko.

Generálním partnerem filmu je společnost Lexum, hlavním partnerem je Coop, partnerem je společnost Intersnack se značkou Bohemia.

DVD/VOD vydává Bontonfilm a merchandising zajišťuje Prescogroup.

Generálním partnerem premiéry je Budějovický Budvar n.p.

Partneři premiéry: vodka Cryo a Kofola 

 

Podrobnosti o filmu najdete také na www.certibrkofilm.cz