Výstava Petr Brandl –  Příběh bohéma pohled na život a dílo významného umělce

Ve Valdštejnské jízdárně můžete do 11. února 2024 navštívit výstavu Petr Brandl – Příběh bohéma, která po  více než padesáti letech představuje dílo nejvýznamnějšího umělce barokního umění v Čechách ⁠ Petra Brandla. Vidět zde můžete monumentální oltářní plátna, dále portrétní tvorbu a námětově zajímavé žánrové malby.

Petr Brandl – Příběh bohéma

Výstava je koncipována jako vyprávění dvou paralelních příběhů: děl malíře a jeho života. Brandl byl celoživotním dlužníkem. Dluhy jej dokonce několikrát dostaly do vězení. Překvapilo nás, že se svoji tíživou finanční situaci snažil řešit tím, že se roce 1710 stal náčelníkem těžařstva v Jílovém, kde se těžilo zlato. Horní úřad zažádal také o povolení těžit měď, stříbro a minerály. Zda bylo malířovo podnikání v Jílovém úspěšné či nikoliv se nedozvíme. Každopádně je znát, že Brandlova tvorba zhruba v období let 1710 – 1715 mírně ustala.

Petr Brandl – příběh bohéma pohled na výstavu

Brandl měl díky svému učiteli Kristiánu Schröderovi volný vstup do jinak pro veřejnost nepřístupné hradní císařské obrazárny. Jednou ze základních forem výuky bylo kopírování. Vystavena je velmi zdařilá kopie podle malby Domenica Fettiho Kristus na hoře Olivetské, která je zřejmě dílem P. Brandla.

Kristus na hoře Olivetské

 

Výstavu doplňují rentgenové snímky, které dávají možnost nahlédnout do vrstev malby. Na jednom z nich vidíme, že malíř původně začal malovat tvář muže bez příkras s baňatým nosem. To se však portrétovanému nelíbilo. Proto Brandl obraz otočil a začal malovat novou verzi, přičemž původní malbu zatřel červeným podkladem. Mezi dalšími  portréty vidíme i portrét hraběte Šporka, který byl znám jako mecenáš umění.

Můžeme zde vidět jediný dochovaný autoportrét Petra Brandla s gestem rukou. Zřejmě se jedná o jakousi promluvu provázenou gestem.

Petr Branald – vlastní podobizna s gestem

 

Podobizna Františka Antonína hraběte Šporka

 

Felčar
Mastičkářka

Zastavili jsme se u dvou tematicky podobných obrazů Mastičkářka a Felčar. Druhý z nich nám připomínal film Šarlatán. Viděli jsme zde také několik obrazů Máří Magdaleny, jeden z nich jsme znali z kostela v barokním areálu na Skalce.

 

Restaurování a převoz obrazu Historie Josefa Egyptského

Poté co jsme prošli hlavní částí výstavy jsme se posadili do předsálí pod schodištěm, kde jsme mohli shlédnout dokument o restaurování a převozu obrazu Historie Josefa Egyptského ze zámku v Jindřichově Hradci. Jedná se o jedno z nejrozměrnějších Brandlových děl, které objednal František Josef hrabě Černín pro svou obrazárnu na Hradčanech. Brandl spojil tři epizody příběhu o Josefovi, jehož bratři jej ze žárlivosti prodali do Egypta do otroctví, kde se později stal správcem země. S bratry se setkal po letech, kdy v čase hladomoru doputovali do Egypta, aby zde nakoupili obilí. Svého bratra však nepoznali. Scénu prodeje obilí situoval ke kamenné studni. Další událost je vypodobněna v levé spodní části. Josef dal tajně jeden ze svých pohárů do vaku nejmladšímu bratru Benjaminovi a jeho správci jej nařkli z krádeže. Když byli bratři předvedeni před Josefa – konečně ho poznali jak před nimi stojí v orientálním oděvu.

 

 

Kreativní dílna pro návštěvníky výstavy

Po shlédnutí dokumentu jsme vystoupili po schodišti do patra, kde je vytvořena kreativní dílna nejen pro děti. Můžete si zde vyzkoušet třeba namalovat portrét.

Více informací naleznete ZDE

Foto: Cysnews