Výstava ZENGA ⁠–⁠ japonské zenové obrazy ze sbírky Kaeru-an v Salmovském paláci

Národní galerie Praha prostřednictvím výstavy ZENGA ⁠–⁠ japonské zenové obrazy ze sbírky Kaeru-an vůbec poprvé představuje část výjimečné kolekce zenové malby a kaligrafie, kterou galerii v roce 2019 věnoval nizozemský sběratel Felix Hess. Sbírka Felixe Hesse se v průběhu téměř dvaceti let rozrostla na bezmála 570 děl, převážně svitků, ale byla obohacena také o drobné keramické předměty či párový paraván.

Zenga – zenové obrazy

Několik děl Felix Hess daroval amsterdamskému Rijksmuseum, 526 děl získala Národní galerie Praha. Takto ucelená ukázka zenbuddhistického přístupu k tušové malbě a kaligrafii je v mimojaponském (minimálně evropském) kontextu zcela ojedinělá. V Salmovském paláci se ve dvou obměnách představí více než desetina darovaných děl, jejichž výjimečnost potvrzuje mimo jiné to, že Felix Hess byl v letošním roce ministrem kultury Martinem Baxou oceněn za nevšední donátorský počin resortní medailí Artis Bohemiae Amicis.

Zenga ⁠–⁠ doslova „zenové obrazy“ ⁠–⁠ zahrnující malbu i kaligrafii, mají bezpochyby svou zvláštní působivost, a to díky práci se štětcem a tuší. Zenová estetika totiž představuje krásu v jednoduchosti, asymetrii a černobílé barevnosti tušového tahu štětcem, která souzní s principem krásna v omšelosti a každodennosti (wabi). Tyto principy podtrhuje také střídmost architektonického řešení v symbióze se zvukovými prvky, včetně flétny šakuhači či žabího kvákání, nebo koutek s japonskými rohožemi tatami, na kterých si návštěvníci mohou zameditovat.

 

Výstavu doprovází katalog Zenga ⁠–⁠ japonské zenové obrazy ze sbírky Kaeru-an v českém jazyce s anglickým resumé a monografie Seeing Zen ⁠–⁠ Zenga from the Kaeru-An Collection v anglickém jazyce.

Zdroj: Národní galerie

 

Návštěva výstavy ZENGA v Salmovském paláci

Výstavu můžete navštívit v prvním patře Salmovského paláce. Prohlížíte si kaligrafie a nasloucháte přitom příjemné hudbě. Můžete se posadit na sedačku uprostřed místnosti, rozjímat a dívat se přitom na díla na stěnách kolem vás. Z textů na informačních panelech se seznámíte s příběhem dr. Felixe Hesse, jednoho z nejvýznamnějších donátorů Národní galerie Praha posledních let a jeho cestu od vědce přes umělce až po milovníka a sběratele zenového malířství a kaligrafie. Felix Hess koupil svůj první obraz zenové kaligrafie v roce 2002 pod vlivem vlastního požitku v berlínském Museum Für Asiatische Kunst. Do roku 2019 se jeho kolekce rozrostla na celkem 570 exponátů a stala se tak pravděpodobně největší ucelenou sbírkou mimo Japonsko. Během vytváření sbírky se zaměřil na jednosloupcové kaligrafie ičigjóšo, kterých sesbíral více než 140 exemplářů. Kromě nich  nakoupil také tradiční zenové malby, jejichž tvůrci byli mniši zenových klášterů od 15, až do 20. století. Felix Hess pojmenoval svůj soubor zenových maleb a kaligrafií sbírkou „Z žabí chýše“ (Kaeru-an) na počest žab, jež se staly jeho prvními učiteli na životní cestě za poznáním.

Kaligrafie je činnost vyžadující discipínu v sobě i meditativní potenciál v podobě opakovaných soustředěných tahů štětcem. Zároveň je uměleckou disciplínou. Vděčným kaligrafickým námětem se stávají koány- aplikací logiky neřešitelné hádanky i budhistická úsloví. Zenoví mniši malovali kraajinu jako symbolický výraz úcty k duchovní podstatě přírody.

Po prohlídce expozice si můžete sami vyzkoušet malbu světlem nad deskou. Pokračovat můžete také ve studiu – tvůrčí a meditační zóně, která se nachází  o patro výše.

 

Foto: Cysnews