Výstava v Galerii KusKovu „Neumím ani lvíče a troufnu si na lva“

Výstava v Galerii KusKovu „Neumím ani lvíče a troufnu si na lva“ představí smaltované obrazy loni zesnulé herečky a výtvarnice Emmy Černé.

Výstava prezentuje obrazy z posledních let tvorby Emmy Černé (1937 – 2018). Zachytila na nich cirkusové prostředí a život artistů.

Emma Černá byla především herečka, ale k sebevyjádření využívala výtvarné umění. Ke smaltu ji přivedla výtvarnice a kamarádka Radka Urbanová. Drobné smaltované obrázky Emmy Černé nejdříve sloužily jako „zlomvazky“ na premiéry pro kolegy z divadla. Postupem času se dostávala k větším formátům.

Cvičitelka slonů, Emma Černá, smalt na mědi

Paní Urbanová vzpomíná: „Emma byla velmi tvrdohlavá a řekla bych i nepoučitelná. Já jsem ctila obecné principy technologie smaltu a snažila se je Emmě vštípit. Vždycky se na mne podívala těma velkýma očima a já se snažila v nich nečíst, co si o tom myslí. Asi před dvěma lety se na čas odmlčela a urputně na čemsi pracovala. Po půl roce mne pozvala domů a ukázala mi kolekci velkých obrazů, kterými najednou překročila svůj stín. Byl to pro mne nádherný šok.“

Emma Černá na fotografii Bohdana Holomíčka, Divadlo Komedie

 

Galerie KusKovu

Vernisáž středa 27. 2. 2019 od 19 h

Výstava 28. 2. – 12. 4. 2019, út – čt 13 – 18 h, pá 13 – 17 h