V MasterChef Česko přituhuje. Finálová pětka poprvé v profesionální kuchyni

Finálová pětka soutěžících MasterChef Česko bude postavena před další náročnou venkovní výzvu, která se tentokrát odehraje přímo v profesionální kuchyni vyhlášené restaurace Eska v Karlíně v Praze. Soutěžící čekají dvě výzvy, kdy na vítěze čeká prestižní stáž s top kuchaři v Esce a pro poraženého konec snu o titulu MasterChef Česko 2023. A jako vždy to nebude jednoduché, nová kuchyně, náročné menu a přísná porota, která amatérským kuchařům nedá nic zadarmo.

Voňavý křupavý chléb, loupáky, suroviny z českých luhů a hájů a výjimečný koncept představují základ restaurace Eska v pražském Karlíně, kam se vydali soutěžící MasterChef Česko.

Zbylo vás pět, pět nejlepších amatérských kuchařů Česka, tak dnes dostanete příležitost zavařit si v profesionální kuchyni pod taktovkou šéfkuchaře Martina Štangla,“ představil tento díl porotce Radek Kašpárek.

Prvním úkolem je vytvořit snídani

Prvním úkolem je vytvořit ze základních lokálních surovin snídani podle standardů restaurace Eska, která je svými snídaněmi vyhlášená. Vítěz této výzvy získá zásadní výhodu. Soutěžící nelení, protože taková výzva může znamenat velký rozdíl. Porota dostala naservírované perfektní snídaně od chleba s rybičkovou pomazánkou, domácí granola naslano, přes nakyslou polévkou, až po chleba vajíčku nebo pečený tvaroh s chlebem a bylinkami. S touto výzvou si nejlépe poradila Petra, které se dokonale podařila nakyslá polévka s chřestem a mohla tak významně ovlivnit další, tentokrát již vyřazovací, výzvu.

Další výzvu uvedl Radek: „V první výzvě jste s osahali provoz v profesionální kuchyni. Vydat jednu porci během jedné hodiny je sice hezké, ale profesionální vaření je o tom, že těch porcí dokážete za hodinu zvládnete vydat mnohem víc. A všechny musí být stejně kvalitní.“ Šéfkuchař Martin Štangl připravil pětichodové menu, které beze zbytku naplňuje filosofii Esky, a které budou muset soutěžící uvařit. Petra, výherkyně minulé výzvy, dostala za úkol rozdělit jednotlivé chody svým soupeřům. „A o co se hraje? Vítěz této výzvy. Ten, který připraví ten nejlepší pokrm, respektive pět pokrmů, získá možnost stáže v restauraci Eska,“ řekl porotce Honza Punčochář.