V domě U zlatého prstenu se podíváte jak vypadal den na středověkém tržišti i v domácnosti

Výstava Den na Tržišti v Domě u Zlatého prstenu přibližuje život obyvatel ve středověké Wroclawi. Toto město je historickým hlavním městem Slezska, které s českými zeměmi spojuje několik století společných dějin. Město, jehož legendárním zakladatelem je český kníže Vratislav, vzniklo v raném středověku. Mezi lety 1335 a 1742 patřilo Slezsko se svou metropolí k Zemím Koruny české. Vystava věnovaná středověké Wroclawi a jejímu náměstí Nowy Targ představuje soubor nálezů získaných během archeologických výzkumů na náměstí Nowy Targ v letech 2010-2012.

Den na tržišti – život obyvatel středověké Wroclawi

Ve vstupní místnosti expozice se ocitnete na tržišti obklopeni siluetami středověkých domů. Na informačních tabulích získáte řadu informací týkajících se středověkého práva, obchodu. Dozvíte se například, jaký význam mělo vyvěšení trhového klobouku, který byl signálem zahájení „maloobchodního prodeje“  pro obyvatele města k zajištění nákupu potravin a surovin pro řemeslnou výrobu. Teprve po jeho sundání mohl začít prodej „velkoobchodní“, kdy si prodejci a stánkaři pořizovali zboží pro další prodej. Kovový klobouk, rukavice nebo meč zavěšené na tyči na tržišti byly také znamením toho, že se trh koná se souhlasem vladaře.

Na tržišti se můžete setkat nejen s výrobky řemeslníků, ale naleznete zde také zboží exotické dovezené z cizích zemí, například koření.

Ze vstupní místnosti se přesunete do dalších prostor, jako byste se z tržiště vrátili domů. Zde si můžete prohlédnout předměty denní potřeby, předměty denní hygieny. Ve středověku hry sloužily k rozvoji pohybových dovedností a zručnosti dítěte. Ve vitrínkách proto vidíte dřevěné káči, míč z kožených pásků a další dětské hračky. Zvláštní místo je věnováno vybavení domácnosti, odívání a šperkařství. Překvapí vás, jak jsou vystavené boty zachovalé a mezi spoustou zajímavých a zručně zpracovaných předmětů vás třeba zaujmou poutní odznaky, hřebeny, sponky, knoflíky, visací zámky nebo psí obojek.

 

 

 

Na závěr putování do časů dávno minulých  můžete vstřebat zážitky, posadit se v malé prezentační místnosti a shlédnout film o založení a vývoji pozdně středověkého města Wroclavi.

 

Čas strávený na výstavě vám přinese řadu zajímavostí a překvapení a kromě vystavených předmětů máte možnost si prohlédnout také nádherný interiér Domu U zlatého prstenu v sousedství Týnského chrámu.

Foto: Cysnews

Více informací naleznete ZDE

 

Muzeum města Prahy v Domě U Zlatého prstenu výstavu Den na tržišti – život obyvatel středověké Wrocławi