V březnu přichází do kin film Zraněná srdce

Jedna žena a dva muži ve válkou zničeném městě. Keira Knightley v roli spořádané manželky britského důstojníka přijíždí do vybombardovaného Hamburku, kde se střetává nejen s následky válečných hrůz, ale i s pohledným německým vdovcem.

Recenze:

Klasický milostný trojúhelník pod tíhou konce druhé světové války

Úvod filmu

Na začátku se divák sžívá s postavami filmu a hledá si své oblíbené hrdiny. Krásná a zajímavá žena v postavě Rachael Morgan, manželky anglického důstojníka, zaujme již od prvních vteřin na plátně. Z jejího výrazu je cítit utrpení a zároveň touha po šťastném životě. Nevíme, co se ji stalo, ale je nám jasné, že ona bude onou postavou, co se nám dostane pod kůži. A to si myslím ať ženám tak mužům.

Zápletka

Je celkem jasné z průběhu děje k čemu dojde. Byť se jedná o vybombardované město po válce a hrůza skončené války je na každém kroku, lásce to nebrání k propuknutí. A zde to není zaměstnaný podnikatel, který nechává svou ženu doma, zde je to vojenský velitel, co nemá čas na svou manželku. K rozuzlení dojdeme ke stejnému. Objeví se muž, co je na tom stejně a umí se ženě chovat tak jak si zaslouží, zvláště když je krásná.

Děj filmu a postavy

Scény jsou dohnány s erotikou až do samého napínavého konce, a tak sledujeme s napětím co se kdy a kde stane. To vše na pomalém pozadí odhalování minulosti hlavních postav. Je to boj s vlastním tělem a jeho touhami a pak s minulostí.

Zde nejsou černobílé postavy. Každý má své plus i mínus. A tak sledujeme tuto milostnou filmovou zpověď a přemýšlíme, jak se zachovají hlavní hrdinové. A nenudíme se.

Herecké výkony

Rachael Morgan (Keira Knightley), její výkon musíme ocenit nejvíce. Dokázala do své postavy dostat lásku, utpení, žádostivost a nakonec i pokoru a pochopení.

 Lewisem (Jason Clarke), britský plukovník a manžel Rachael, i on byl uvěřitelný avšak, někdy se ptáme zda pochopil svou ženu a je schopen ve velkém pracovním nasazení se vcítit do jejich tužeb a potřeb.

 Stefan Lubert (Alexander Skarsgård), milenec  Rachaael byl druhou postavou , která byla velice dobře a uvěřitelně zahrána. Vystihnul touhu muže po krásné ženě a svou lásku dokázal přenést do své postavy.

 


 

Poválečné Německo v roce 1946. Rachael Morgan (Keira Knightley) přijíždí do ruin rozbombardovaného Hamburku, aby se setkala se svým manželem Lewisem (Jason Clarke), britským plukovníkem, který je pověřen obnovou zničeného města, v němž stále vládne chaos a beznaděj. Ve chvíli kdy se vydají do svého nového domova, Rachael je nepříjemně překvapena nečekaným rozhodnutím, které Lewis udělal – dům budou sdílet s jeho předchozím německým vlastníkem Stefanem Lubertem (Alexander Skarsgård) a jeho dospívající dcerou Fredou (Flora Thiemann).

Rachael ztratila během války syna při německých náletech na Londýn, a tak vnímá soužití s nedávným nepřítelem jako nemyslitelné. Mezi ní a Stefanem vzniká silné napětí. Když zjistí, že i on utrpěl během války velkou osobní ztrátu, začíná se její postoj měnit. A povinnostmi zaneprázdněný Lewis až příliš pozdě zjistí, že její původní odmítání a zármutek vystřídaly vášeň a zrada.

Film Zraněná srdce byl natočen podle bestseleru spisovatele Rhidiana Brooka, k jehož pozoruhodnému příběhu jej inspirovalo dědečkovo vyprávění. Natáčení filmu probíhalo i v Praze a v dalších českých městech.

Premiéra: 28. 3. 2019

USA / Velká Británie / Německo, 2018

Režie:      James Kent

Scénář:    Joe Shrapnel, Anna Waterhouse, Rhidian Brook (předloha)

Kamera:  Franz Lustig

Hudba:    Martin Phipps

Hrají:       Keira Knightley, Alexander Skarsgård, Jason Clarke, Flora Thiemann

Přístupnost:     nevhodné pro děti do 12 let

Žánr:                 drama / romantický

Verze:               anglicky s českými titulky

Stopáž:             109 min