Umění recyklace v Galerii ocelových figurín

V secesní budově City Palais otevřela Galerie ocelových figurín.

Galerie ocelových figurín

Výstava bude probíhat do 20.01.2019 a v případě zájmu bude prodloužena.

Myšlenka této galerie je založena na důležitosti recyklace, a to konkrétně recyklace různých kovových materiálů. Na celém světě ročně vyprodukujeme více než 1,5 milionu tun oceli a její recyklace není vždy jednoduchá.



Galerie ocelových figurín je mezinárodní projekt, který se skládá z umělecké tvorby exponátů z recyklovaných ocelových částí. Ozubená kolečka, převodovky, brzdové destičky, řetězy, šrouby, matice a jiné kovové komponenty slouží pro výrobu figurín, z kterých některé váží až více než 1 tunu nebo měří více než 3 metry. Figuríny jsou vytvářeny na základě návrhů. Nejdříve se vyrobí prototyp figuríny v poměru 1:18 a technická dokumentace, podle které je poté socha vytvořena. Obvykle výroba trvá 1-8 měsíců dle velikosti figuríny. Auta jsou 90procentní reprezentací původního těla vozu a jejich výroba je nejdelší – často až 7000 hodin práce pro čtyři lidi. 120 řemeslníku pracuje na těchto projektech po celém světě.

Galerie ocelových figurín

Exponáty jsou vytvářené pomocí sváření.  Prvním krokem je vytvoření kartografické mřížky, ve které je zobrazena socha.  Vyžaduje to vysokou teplotu za pomocí hořáku, který je základním vybavením každého našeho řemeslníka. Technologie použitá k tvorbě figurín nemá žádná omezení, takže můžeme vytvořit cokoliv co chceme – zvířata, nábytek, figuríny, každodenní předměty a auta.

Všechny tyto předměty jsou vytvořeny podle našich vlastních projektů. Exponáty v Galerii ocelových figurín jsou inspirovány pohádkovým světem, sci-fi filmy, komiksy, videohrami a také luxusními automobily. Můžete jich najít téměř 100 a se všemi se můžete vyfotit, dotýkat se jich a užít si s nimi interaktivní zážitek.


City Palais

Impozantní budova se nachází v samém centru města v těsném sousedství Václavského náměstí a ulice Na Příkopě. Budova z počátku 20. století je postavena v raně secesním slohu významným architektem a stavitelem Matějem Blechou. Dnes slouží především administrativním, obchodním a kulturním účelům.

Adresa: