Umělecká textilní tvorba opět v Brně 15. ročník PPM Quilt Show Brno

21. až 23. dubna 2023 nabídne PPM Quilt Show Brno již 15. ročník renomované mezinárodní textilní výstavy. Hala E brněnského výstaviště představí ve svých rozsáhlých prostorách to nejlepší ze světové, evropské i české textilní tvorby. I letos mohou návštěvníci obdivovat přes 20 galerií jednotlivců i autorských uskupení. Více než 600 prací od téměř 200 autorů z celého světa zahrne široký okruh současné textilní tvorby – od klasického patchworku po moderní nástěnné obrazy a autorské art quilty. Mnoho z nich bylo vytvořeno právě pro tuto výstavu a po své brněnské premiéře bude dále propůjčeno na další výstavy po celé Evropě.

PPM Quilt Show Brno

V rámci PPM Brno Quilt Show se mohou návštěvníci zúčastnit i workshopů s renomovanými zahraničními lektory, kromě textilních technik si mohou zájemci poprvé vyzkoušet i tiskařskou dílnu. Velkou plochu zaberou opět obchody specializované na různé textilní a výtvarné techniky. Největší nabídka šicí, žehlící techniky a látek i pestrý doplňkový sortiment – vše soustředěné na jednom místě jsou magnetem pro návštěvníky. Vystavené originály, osobní přítomnost tvůrců a možnost setkání s nimi vytvářejí pro návštěvníky optimální mix inspirace a kreativity.

Novinky letošního ročníku

Světovou tvorbu v Brně opět představí sdružení SAQA, letos oblast Evropa a Blízký Východ a inovativní kolekce Wide Horizons VIII. Mezinárodní je i soutěžní kolekce francouzské výstavy EPM Byla jednou jedna nit. Soubor Kýč a umění je diskutabilní polemikou o autorské proměně dřívějších typicky kýčových motivů v umělecká díla. Lotyšská autorka Elina Lusis Grinberga přiveze v Evropě velmi ceněnou kolekci Nitě. Korejské Pojagi představí jeho francouzská propagátorka paní Maryse Allard. Tři německé autorky s velmi rozdílnou tvorbou zaujmou svými inovativním přístupem: Velkoformátové grafické kompozice paní Elke Klein, moderní quilty s ojedinělou kvalitou quiltování předvede Birgit Schüller a řasené a vrstvené práce nabídne Anke Pradel Schönknecht.  Návštěvníci po covidovém posunu uvidí i úžasné shibori krajiny švýcarské autorky Elisabeth Nacenta de la Croix. Poprvé v historii PPM předvede svoji samostatnou kolekci i rakouská autorka paní Gerlinde Merl. Mezinárodní spolupráce stojí nečekaně i za unikátní kolekcí z afrických brokátů firmy VEBA Broumov. Sponzorované balíčky látek si rozebraly autorky z Česka a Německa a Afrika v jejich podání bude průřezem všech soudobých textilních technik.  Zemí – hostem je v roce 2023 Polsko. Hvězdou české klasiky je pro rok 2023 paní M. Tilschová.

Galerie skupiny AQH Kameny

Světovou premiéru bude mít nová galerie skupiny AQH Kameny sponzorovaná firmou Preciosa. Vlastní galerii a souhrn své tvorby nabídne R. Edlmanová, své nové quilty představí i R. Černá. Klubovým projektem Patch Fanynek je kolekce Okna synagog. Mezinárodní soutěžní kolekce na téma ENERGIE a SVATEBNÍ PRSTENY bude posuzovat odborná porota. Návštěvníci uvidí i další české a mezinárodní quilty.

 

 

Doprovodné kurzy

Doprovodné kurzy vedené renomovanými zahraničními lektory jsou vhodné pro pokročilé i začínající amatérky.

Na mnoha stáncích budou během výstavy probíhat ukázky různých technik a mini kurzy.

Charitativní projekty

PPM již tradičně věnuje prostor charitativním projektům. Letošní PPM Brno seznámí návštěvníky s projektem Německo-afgánské iniciativy. Malé vyšívané čtverce, které autorky quiltů zakoupily na podporu afgánských žen, jsou zakomponovány do drobných textilních prací. Malá částka pro nás je významnou příspěvkem pro ně a jejich rodiny. Výstava PPM se k projektu připojuje již po několikáté.

PPM patří mezi světově nejnavštěvovanější textilní výstavy, v rámci Evropy se řadí na 4. místo. Ročník 2023 je dalším v brněnském působišti se stále se zvětšujícím rozsahem v regionu. PPM Quilt Show Brno se na brněnském výstavišti uskuteční od 21. do 23. dubna v pavilonu E. Nejvýhodnější vstupenku lze pořídit v on-line předprodeji na etickets.bvv.cz.

Více informací naleznete ZDE

 

Zdroj: Veletrhy Brno

Foto z předchozích ročníků: Cysnews