Mezinárodní den tance se po covidové pauze vrací na Střelecký ostrov

Už tento pátek 29. dubna 2022 proběhne osmý ročník Mezinárodního dne tance. V uplynulých dvou letech proběhly oslavy tohoto oficiálně mezinárodně uznávaného svátku kvůli pandemii pouze ve formě online vysílání, tento rok se však vrací na Střelecký ostrov v Praze. Vstup je jako vždy pro všechny zdarma a pořadatelé z Art 4 People připravili k této příležitosti opět bohatý taneční program, kterého se zúčastní jak profesionální taneční subjekty (Národní divadlo v Praze, Národní divadlo Brno, Národní divadlo moravskoslezské, Moravské divadlo Olomouc a další), tak široká veřejnost. Opět se můžete těšit na taneční vystoupení a workshopy napříč žánry (standard, latina, swing, bachata aj.), společný baletní trénink, přehlídku tanečních konzervatoří a GALA profesionálních tanečních souborů. Chybět nebude ani celorepublikový flashmob, který letos vznikl ve spolupráci s Lenkou Norou Návorkovou a Terezou Pruckovou ze StarDance a s Táňou Kuchařovou, na skladbu „Chci tančit“ od Miraie Navrátila. Mezinárodní den tance se ale neslaví jen v Praze, tak čtěte dál!

Mezinárodní den tance

„Přípravy oslav Mezinárodního dne tance vrcholí těšíme se, až se tento pátek po covidové pauze zase všichni sejdeme na Střeleckém ostrově a oslavíme tento kulturní svátek, jak se patří. Čeká vás skvělý program, kde si na své přijdou návštěvníci všech věkových kategorií a příznivci napříč tanečními žánry. Děkujeme tímto všem partnerům, kteří projekt letos podpořili, velice si vážíme vaší přízně a věříme, že akce bude i letos nezapomenutelným kulturním zážitkem.“ uvedla koordinátorka projektu Alexandra Šebestová.

Během odpoledního a večerního programu oslav Mezinárodního dne tance vystoupí soubory předních českých tanečních institucí, jako jsou Národní divadlo v Praze, Národní divadlo moravskoslezské, Národní divadlo Brno, Jihočeské divadlo, Moravské divadlo Olomouc, Divadlo J.K. Tyla v Plzni, Divadlo F. X. Šaldy Liberec a další profesionální tělesa, poloprofesionální soubory i amatérské skupiny. V programu nebude chybět společný trénink u baletní tyče pod taktovkou uměleckých šéfů a baletních mistrů, včetně Darii Klimentové z londýnské The Royal Ballet School.

 

Celorepublikový taneční flashmob

Dalším lákadlem na oslavy Mezinárodního dne tance je pak celorepublikový taneční flashmob, do kterého se v uplynulých letech zapojují pravidelně stovky fanoušků po celé republice. Letošní choreografii flashmobu vytvořila tanečnice a vítězka StarDance Lenka Nora Návorková na skladbu „Chci tančit“ od Miraie Navrátila. Na tvorbě spotu se pak podílela také účastnice StarDance Tereza Prucková i Táňa Kuchařová za Nadaci Krása pomoci. Pokud máte 29. dubna namířeno na Střelecký ostrov, ještě pořád se choreografii můžete naučit podle výukového videa .

 

 „Do letošního programu Mezinárodního dne tance na Střeleckém ostrově se zapojí 43 subjektů s přibližně 200 účinkujícími z 20 různých zemí, např. z Francie, Španělska, Spojených států, Japonska, Indie, Polska, Ukrajiny, Nigérie a dalších. Ačkoliv je centrem dění oslav pražský Střelecký ostrov, akce k příležitosti oslav probíhají každoročně zhruba ve 20 městech po celé republice, např. v Brně na piazzettě Janáčkova divadla a na dalších místech. Kde všude se letos slaví je vyznačeno na mapě oslav na webu akce, tak se přidejte a slavte s námi,“ uzavírá Martin Kolda, dramaturg Mezinárodního dne tance a ředitel Art 4 People.

Tímto bychom chtěli ještě jednou pozvat všechny, aby dorazili tento pátek 29. dubna na Střelecký ostrov a vzali s sebou své kamarády, rodinné příslušníky, kolegy a další. Veškeré detaily ohledně programu a příprav Mezinárodního dne tance sledujte na webu www.mezinarodnidentance.cz a v události na Facebooku.

Partneři akce

Partnery akce jsou Ministerstvo kultury, Státní fond kultury, MČ Praha 1, Nadace Život umělce, Art 4 People production, Česká komora tanečních oborů, Place 4 People, Nadace Krása pomoci, Asociace tanečních umělců, Taneční aktuality, Databáze tance, Kletch, Tüchler, Unicredit Bank a další. Projekt je realizován s finanční podporou hl. města Praha.

 

Mezinárodní den tance 2022 je zpět a s ním i taneční flashmob!