Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně zve v září všechny na dvě nové výstavy.

Pro několik generací najednou zde bude hravá výstava Ondřej Sekora přírodovědcem a pro zájemce o regionální umění výstava obrazů „malujícího lodníka“ Jaroslava Tyxy. Společná vernisáž proběhne ve čtvrtek 5. září 2019 od 17 hodin, výstavy pak bude možné navštívit do listopadu.

Mezi přírodovědci se občas s nadsázkou říká, že knížka Ferda Mravenec je nejlepší učebnicí zoologie. Výstava proto představuje Ondřeje Sekoru nejen jako oblíbeného spisovatele a ilustrátora, ale také jako vzdělaného přírodovědce. Na rozdíl od mnoha jiných autorů se ve svých knihách snažil o poučení a realistické ztvárnění zvířecích hrdinů. Výstava samotná ukazuje ilustrace z tří Sekorových knih: Ferdy Mravence, Čmeláka Aninky a Uprchlíka na ptačím stromě, které jsou doplněny informacemi o biologii zobrazených živočichů, jejich fotografiemi, vycpanými a dokonce i několika živými exponáty. To vše doplňuje naučný kvíz a několik hravých zastavení. Malí i velcí návštěvníci si tak mohou ověřit, že Sekorovy kreslené postavy žijí ve shodě s tím, co se v přírodě opravdu děje. (Výstava je pořádána ve spolupráci s Muzeem hry v Jičíně.)

„Malující lodník“ Jaroslav Tyxa (1912 – 1986) byl svérázný solitér, který žil a tvořil v Kladně, inspiraci nacházel navíc jako lodník v říční dopravě na Labi.  Jeho tvorba je řazena mezi insitní umění (neškolené, přirozené, původní) a ukazuje nám zase trochu jiný pohled na svět, potažmo Kladno. Výstava jeho maleb, grafik a deníků bude zahájena ve čtvrtek 5. září od 17 hodin a potrvá do 3. listopadu 2019. Srdečně zveme.

Na září chystá Sládečkovo muzeum také Den horníků v Hornickém skanzenu Mayrau, tamtéž novou výstavy Cihelny a cihlářství na Kladensku a na hradišti Budeč opět spolupořádá Svatováclavské slavnosti. Více viz www.omk.cz nebo facebook muzea.