Školní lesní podnik slaví stovku výstavou Pestrý život v pestrém lese

Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny si letos připomíná 100 let od svého založení – 100 let kontinuální péče o lesy Mendelovy univerzity v Brně. Jedním z bodů letošních oslav je i výstava pod širým nebem, kterou autoři pojmenovali Pestrý život v pestrém lese. Zahájena bude symbolicky 21. března, na Mezinárodní den lesů, na Moravském náměstí u sochy markraběte Jošta. Hlavní komunikační formou výstavy jsou velkoformátové fotografie.

Pestrý život v pestrém lese

„Pro výstavu jsme oslovili osobnosti napříč profesemi: od sportu, astronomie, umění, přes kulturu, nábytkářství až po ekologii, které mají jedno společné, nějakou formu vztahu k lesům, o které se stará Školní lesní podnik. Jedná se o sportovní začátky, hudbu, která vznikla na základě inspirace těmito lesy, jsou zde zákoutí, která inspirují umělce v tanci či malování,“ přiblížila za autorský tým koncepci fotografické části výstavy Monika Pevná.

Historie univerzitních lesů

Z textových panelů se zájemci dozví více o historii univerzitních lesů. Co je jejich posláním, jak v nich lesníci hospodaří, před jakými výzvami ve spojitosti s klimatickou změnou stojí a kde se na jejich území nachází atraktivní výletní cíle.

„Musím přiznat, že jsem se zpočátku trochu obával, zda pouhé fotografie nebudou trochu málo, zda bychom neměli veřejnosti o nás říct víc, řekněme klasickou formou. Jsem z lesnictví zvyklý vyjadřovat se spíš exaktně. Ale už první fotky opatřené navíc silnou myšlenkou dané osobnosti mě přesvědčily o lichosti mých obav. Navíc několik panelů je přece jen textových a přináší informace jak o Školním lesním podniku, tak také o univerzitních lesích,“ uvedl k pojetí výstavy Tomáš Vrška, ředitel ŠLP Křtiny.

„Mozaika lidí, kteří z fotografií promlouvají, by nebyla úplná, kdyby se o svůj vztah k těmto lesům s veřejností nepodělili i zaměstnanci Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny. Samozřejmě se nemohli zapojit všichni, ale je to takový průřez profesemi v rámci podniku,“ doplnila Pevná.

„Univerzitní lesy jsou ale taky hrací plochou pro školáky a skauty žijící v obcích, které se na území Školního lesního podniku nachází. Pro ně jsou hry, ale i poznávání v lese tím největším dobrodružstvím, takže i oni se stali součástí naší výstavy,“ doplnila Petra Packová, lesní pedagožka ŠLP Křtiny.

Výstava Pestrý život v pestrém lese

Výstava Pestrý život v pestrém lese bude k vidění na Moravském náměstí do 30. května. Poté bude převezena k Domu přírody Moravského krasu (Skalní mlýn u Blanska), kde zůstane do 11. srpna. Po zbytek letních prázdnin a v září budou panely umístěny v kampusu MENDELU v Černých Polích.

 

Zdroj: Mendelova univerzita v Brně

 

Univerzitní Masarykův les daruje v rámci svého výročí 100 stromů Masarykovu lesu v Izraeli