SEDMISTÉ VYDÁNÍ ČASOPISU ČTYŘLÍSTEK

Ve vydavatelství Čtyřlístek právě vyšlo již sedmisté číslo legendárního dětského komiksového časopisu Čtyřlístek, který vychází nepřetržitě od roku 1969.

Toto speciální jubilejní vydání přináší čtenářům na šedesáti šesti stranách hned čtyři čtyřlístkovské příběhy. V prvním s názvem Zlatý kůň najdou kamarádi ze Čtyřlístku v Koněpruských jeskyních dávno zapomenutý poklad středověkých penězokazů. V pohádkově laděném dobrodružství s názvem Sněhová peřina se utkají s ledovým větrem Severákem. Až do daleké Kambodže je pak zavane příběh Fantom khmerského chrámu. V posledním dobrodružství, které se jmenuje Oslava v ohrožení, se Fifinka, Bobík, Pinďa a Myšpulín podívají dokonce na planetu Komiksaura uprostřed Mléčné dráhy. Komiksy navíc obsahují zábavné luštění Zádrhelovy tajné abecedy.

Všechny příběhy pak svým nezaměnitelným výtvarným stylem nakreslil zakladatel Čtyřlístku pan Jaroslav Němeček.

Při příležitosti tohoto jubilea jsme položili panu Němečkovi tři otázky.


Když jste před více jak jednapadesáti lety s manželkou Lucií vymysleli Čtyřlístek, napadlo by Vás, že se z něj stane náš nejdéle vycházející dětský komiksový časopis?

Bylo nám okolo pětadvaceti, když jsme se s mojí paní Lucinkou vrátili ze svatební cesty po Itálii a vymysleli jsme první příběh čtyř hrdinů, který za nějaký čas vyšel v nakladatelství Panorama pod názvem Čtyřlístek. Nikdo by se tenkrát neodvažoval myslet tak daleko do budoucna. Doufali jsme tak v deset, možná ve dvacet pokračování. Ale sedm set? To je zázrak.

Právě vyšlo již sedmisté vydání vašeho časopisu. Kde ještě po tolika letech berete pro jeho kreslení energii a inspiraci?

Nápady přicházejí nejčastěji na chalupě poblíž Máchova jezera. Tam, kde, jak jistě víte, Čtyřlístek bydlí.

Co byste popřál svým čtenářům do nadcházejícího nového roku?

Všem čtenářům a přátelům Čtyřlístku přeji hodně optimismu a pohodové sváteční dny. Do čísla 1000 chybí jen chvilka a ta uteče jako voda. Se Čtyřlístkem překonáme všechny Zádrhely.