Rudolfínský  ples na Novoměstské radnici s atmosférou renesanční slavnosti

V sobotu 1. února 2020 ve Velkém sále Novoměstské radnice se od 19h do 23h uskuteční desátý jubilejní ročník ojedinělého plesu s neopakovatelnou atmosférou renesanční slavnosti. Pobýt může každý, tanečník i netanečník. Stačí si obléci oděv ve stylu evropské renesance či raného baroka a vydat se na cestu časem.

Rudolfínský ples

Zatímco tanečníci předvedou své hbité nožky ve víru tance, netančící mohou ochutnávat dobroty dle dochovaných receptur, poslouchat libý dívčí zpěv za doprovodu loutny či gamby nebo si zahrát staré společenské hry jako jsou karty, kostky, vrhcáby či jiné méně známé. A třeba se nakonec ve světle svící odváží zatančit si některé jednodušší tance ze zápisků londýnských studentů práv sedmnáctého století či oblíbené kruhové tance francouzských měšťanů.

Rudolfinský ples

„Snažíme se hostům zprostředkovat neobvyklý zážitek, jak se u nás říká od hlavy až po paty. Renesanční slavnost proběhne v prostorách Velkého sálu Novoměstské radnice, jehož podoba přispívá k dotvoření autentické atmosféry,“ uvedla Hana Major Sládková, zakladatelka tradice Rudolfínskýh plesů. „Tančit se i letos budou tance zapsané ve sbírkách tanečních mistrů 16. a 17. století. K tanci nám opět akusticky zahrají kapely Housebroken consort a Svobodné hudební bratstvo, se kterými již od září sestavujeme taneční program, a snad se opět dočkáme i nějaké poezie“ dodala Adéla Jelínková, členka spolku Rond, která má na starosti taneční pořádek a nápady pro historické doplňky slavnosti. „V roce 2020 uplyne 500 let od narození Thoinota Arbeaua, francouzského kanovníka, který napsal v roce 1589 (před 430 lety) první taneční traktát, ve kterém jsou popsány lidové či měšťanské tance: Orchésographie. Desátý ročník plesu chce připomenout Thoinota Arbeaua, jako významnou evropskou osobnost a upozornit na jeho přínos k zachování renesančních tanců,“ doplnila Hana Major Sládková. V lednu 2020 proběhne jednodenní seminář k naučení či zopakování jednoduchých plesových tanců.

Rudolfinský ples

Vstupné na ples v předprodeji je 330,- Kč. Vstupenky lze do 22. 1. 2020 rezervovat na adrese hana@rond.cz či na GoOut.

 

Více informací naleznete ZDE

Rond

uchovává a rozvíjí evropské kulturní dědictví s důrazem na tanec a hudbu. Usiluje o navrácení tance do každodenního života. Pořádá historické plesy, kurzy, letní taneční školy a dobové pikniky, které jsou přirozeným spojením tance, hudby, kostýmů, společenských her, dobových receptů atd.

Od roku 2010 Rond systematicky usiluje o prezentaci hudby a tance jako součásti každodennosti. Slučuje oblasti historického tance a současný evropský trend tzv. balfolk, živý městský folklor, mezinárodní tancovačky a koncerty, tradiční bretonské tancovačky (fest-noz), spojené s výukou tanců z celého světa v Praze. Za tímto účelem spolupracuje s českými i zahraničními hudebníky a organizacemi.

Rudolfinský ples