Rozhovor s tanečníkem a porotcem Zdeňkem Chlopčíkem

Zdeněk Chlopčík je český tanečník. Dvakrát se stal mistrem republiky v latinskoamerických tancích. Vlastní aktivní kariéru ukončil v roce 1996. Od roku 2006 působí  v porotě taneční soutěže České televize nazvané StarDance …když hvězdy tančí. Požádali jsme pana Zdeňka Chlopčíka o rozhovor.

1. Jak jste se stal tanečníkem? Tančil jste od dětství?

Tančit jsem začal ve svých 17 letech po ukončení středoškolských tanečních, kde mě vybrali do tanečního klubu.

2. Několikrát jste se stal mistrem republiky latinskoamerických tancích, který z latinsko-amerických tanců tančíte nejraději?

Se svou manželkou jsme byli dvakrát Mistři ČR v latinskoamerických tancích. Mám rád všechny tance, ale v době aktivní soutěžní kariery to byl vždy tanec, který jsme měli na soutěžích nejlépe hodnocený.

3. Co Vám jako začínajícímu tanečníkovi činilo největší potíže, s čím jste se v trénincích musel nejvíce potýkat?

Tanec je docela obtížná pohybová záležitost, co se týče koordinace. Musí se nejprve zvládnout vlastní tělo a teprve potom pohyb v páru. Takže tohle bylo z počátku to nejtěžší.

4. Od roku 2006 působíte v roli porotce ve StarDance. V čem se liší role porotce při tanečních soutěžích a ve StarDance?

Tak tohle je úplně jiná disciplína. Na tanečních soutěžích hodnotíte sportovní páry a porovnáváte je mezi sebou na parketu, především jejich klady a co se vám na nich líbí. Ve Star Dance je na parketu jeden jediný pár a potom to srovnání s ostatními je docela obtížné a problematické navíc, když každý tančí jiný tanec.

 

Zdeněk Chlopčík v porotě StarDance Foto: M. Křepelka

5. Který tanečník nebo tanečnice ve StarDance byl pro Vás za tu dobu největším překvapením?

Těch překvapujících párů bylo mnoho a nechci jmenovat, abych některý neopomenul. Vždy se ale těším na sportovce, neboť jejich přístup a zlepšování je asi nejvýraznější. A také se staví velmi pozitivně k našemu, i když někdy kritickému, hodnocení.

6. Domníváte se, že ve StarDance je výhodnější kombinace pro standardní tance je-li profesionální tanečník muž a celebrita žena?

Podle mne je to zcela jedno. Výhodou opravdu je, že v páru je profesionál, který vede a celý tanec vlastně řídí.

 7. Mottem Vaší taneční školy je „Naučíme tančit každého – i Vás“. Jaké vlastnosti musí mít taneční mistr, aby účastníky kurzu naučil tančit, a přitom je neodradil?

Musí být lidský, rozumět problémům začínajících i pokročilejších párů. Mít co nejlépe zvládnutou metodiku výuky. Stále musí hledat, jak nejjednodušším způsobem naučit jednotlivé prvky a nezůstat stát ve svém vývoji. A také musí být zábavný a kamarádský.

 8. Přispěla podle Vašeho názoru StarDance ke zvýšení zájmu o společenský tanec u nás?

Bezesporu ano. A je to velmi dobře.

 9. Máte zkušenost s obdobnými soutěžemi v zahraničí?

Porotoval jsem stejnou soutěž dvakrát na Slovensku. A co se týče hodnocení porotců to bylo obdobné jako ve Star Dance.

10. Jaké jsou Vaše záliby, při čem si nejlépe odpočinete?

Nejvíce si odpočinu při domácích pracích a na zahradě. Rád čtu knihy všeho druhu a jsem rád v přírodě. Trávit čas s rodinou je asi to, co mě nejvíce naplňuje.

 

Děkujeme Vám za rozhovor a těšíme se na další taneční zážitky.

 

Zdeněk Chlopčík v porotě StarDance Foto: M. Křepelka

StarDance X. řada – čtvrtý soutěžní večer byl jako z pohádky