Pro velký zájem se letos divadelní festival Makačíno rozšířil na dva dny

O víkendu 15. a 16. června se koná na zámku Kačina Makačíno – malý kačinský divadelní festival. Oproti loňskému roku je letos rozšířen na oba víkendové dny. Návštěvníky Národního zemědělského muzea Kačina čeká hned šest představení různých žánrů i speciální dobové prohlídky zámku. Mezi lákadla pro děti patří pražské divadlo Minor, pro dospělé pak nedělní představení Dvě komedie v komedii v podání Geisslers Hofcomoedianten.

Makačíno je divadelní maraton různých dramatických a hudebních žánrů, který navazuje na tradici klasicistního divadla, jež na zámku vybudovala rodina Chotků. Letos je v rámci dětského programu asi největším lákadlem představení Divadla Minor, přední pražské scény se zaměřením na děti a mládež. Divadlo Minor přiveze inscenaci Na lesním paloučku čte Arnošt Goldflam, která zavede děti do příběhů z jeho knihy Pohádka o nepotřebných věcech a lidech. O hudební doprovod se postará Jan Matásek.

Kočovné divadlo Rózy Blechové přiveze inscenace Pejsek a kočička a Ošklivé káčátko – převelice dobrodružný kousek o koloběhu přírody, daleké cestě za novým domovem, o odvaze, svobodě i o tom, že posmívat se nemá. Divadlo Úsměv (Divadelní společnost Ludmily Frištenské) se pak představí hrami O Koblížkovi a Jak koťátko zapomnělo mňoukat.

Pro dospělé a starší děti je určeno komediální představení Dvě komedie v komedii nezávislého divadelního souboru Geisslers Hofcomoedianten. Soubor ve své tvorbě propojuje staré tradice s živým, současným divadlem a k barokní inspiraci přistupuje s autorskou svobodou, mísí původní s novým, vzletné s přízemním, činohru, zpěvohru, loutkohru i tanec.

Divadelní skupina Salome během neděle oživí zámek speciálními prohlídkami Kde je Rudolf? a vrátí návštěvníky zpět do časů Rudolfa Chotka. „Po loňském úspěchu a velkém zájmu návštěvníků se letos náš divadelní festival rozšířil na sobotu i neděli. Připravili jsme zajímavý program nejen pro rodiny s dětmi, návštěva našeho historického empírového divadla je zážitkem sama o sobě,“ říká ředitel Národního zemědělského muzea Kačina Pavel Douša.

 

Na Kačině se hrálo už od 20. let 19. století. Ještě před dokončením nového divadla se divadelní produkce odehrávaly v provizorně upraveném hlavním zámeckém sále. S tím také souvisí sbírka především dětských divadelních kostýmů, dnes uložená v divadelním oddělení Národního muzea, stejně jako mechanické divadélko (panorama), které se zachovalo v inventáři kačinského zámku a je vystaveno v expozici loutkářského muzea v Českém Krumlově.  Kačinské divadlo bylo slavnostně otevřeno 4. listopadu 1851 (hrálo se zde ovšem už o tři roky dříve). Intenzivní provoz divadla trval téměř dvacet let, během kterých se zde hrály mimo jiné hry Rudolfa Karla Chotka (1832–1894), pravnuka stavebníka zámku a hlavního hybatele zdejšího divadelního dění. Podle dobových zpráv se další členové rodiny v divadle uplatnili nejen jako herci, ale také jako muzikanti a výtvarníci dekorací.

Kačinské divadlo se dochovalo včetně technického vybavení jeviště, které bylo uzpůsobeno k výměně tradičních součástí ploché malované dekorace – bočních kulis, sufit a prospektů. I přes ztráty některých částí je možné vyčíst způsob, jakým fungovalo a bylo obsluhováno. V kačinském divadle se objevuje i významná inovace, kterou bylo od začátku 19. století vybavováno stále více divadel: vysoké provaziště, do kterého mohly být dekorace vytahovány bez složitého skládání nebo navíjení. Provazy, na kterých se prospekty, sufity a samozřejmě i opona vytahovaly nad jeviště, byly vedeny přes řady kladek na spodní straně roštového stropu k lávce na pravé straně jeviště. Kromě opony bylo takto možné spouštět na jeviště dalších 27 dekoračních součástí.

Sobota 15. 6. 2019

11.00 Arnošt Goldflam (čtení, Minor)

13.00 O pejskovi a kočičce (Lenka Volfová, Kočovné divadlo Rózy Blechové)

15.00 Ošklivé káčátko (Lenka Volfová, Kočovné divadlo Rózy Blechové)

Neděle 16. 6. 2019

10.00 O koblížkovi (Divadlo Úsměv, Ludmila Frištenská)

10.30 Jak koťátko zapomnělo mňoukat (Divadlo Úsměv, Ludmila Frištenská)

15.00 Dvě komedie v komedii (Geisslers Hofcomoedianten)