Pražská Galerie ŠČigol dnes zahajuje výstavu zlínské výtvarnice Taťány Havlíčkové

Novou sérii obrazů Stěhování ptáků zlínské výtvarnice Taťány Havlíčkové (*1947) představí od 7.9. 2020 pražská Galerie ŠČigol. Pro svou další samostatnou výstavu vybraly autorka a kurátorka výstavy dvacítku nejnovějších děl – obrazů a plastik. Inspirací pro tvorbu Taťány Havlíčkové byl, je a patrně i zůstane LES. Les jako fenomén vztahovosti všeho se vším, jako symbol vzájemné provázanosti přírody a lidské společnosti. Autorka svými nejnovějšími díly navazuje na svou předchozí tvorbu a tentokrát ji rozvíjí o konkrétní živočišný – ptačí – prvek.

„Současná výstava v Galerii ŠČigol s názvem Stěhování ptáků představuje sérii jejích nejnovějších obrazů v kombinaci s plastikami. Autorka nás v ní zavádí do ideální, mýtické země. Do země přírodních a přirozených zákonů, jejíž obyvatelé – lidé a ptáci – žijí ve vzájemné péči a porozumění. Jejich přirozenou snahou je pomáhat si a zprostředkovávat poznání ze světa toho druhého. Člověk tu může létat nebo naopak nosit své ptačí kamarády na zádech. Člověk přitom nošení bere jako samozřejmost a let nevnímá jako těžké učení, spíše jako dětskou hru, ve které se bezstarostným „podvolením“ vkládá do vůle vyšší moci. Někdy máme z ptačího osazenstva na jejích obrazech pocit až jakýchsi božstev, která nás prosvětlují a provázejí na cestě životem. Zároveň mohou být ptáci-symboly vnímáni jako ochranné kokony, v jejichž objetí se během spánku stáváme zralejšími. … a také je možné, že ona sama svůj příběh v detailech nevidí úplně přesně tak, jak je tu napsáno. Možná se i ona podvolila a nechala své oko i ruku vést jen a jen svou momentální imaginací. V každém případě v sobě její obrazy mají tu moc nás alespoň na chvíli zavést úplně jinam, až tam, kde si svůj krásný příběh vytvoříme sami …“

Autorka je autodidakt. Po dlouhé spolupráci s filmem, Zlínskými filmovými ateliéry, kooperaci mj. s režiséry Vláčilem a Syrovým a s ateliérem Hermíny Týrlové, kde vytvořila dva autorské filmy, se rozhodla naplno se zabývat volnou malbou, kresbou a plastikou. Pravidelně vystavuje a její díla jsou zastoupena jak v našich, tak zahraničních sbírkách.

Ivana Beranová, kurátor