Ozvěny folklóru Zemlinského kvarteta jako sedmá série cyklu 4plus

Ve Velkém sále Městské knihovny v Praze bude ve středu 13. března 2024 v půl osmé večer zahájen sedmý ročník komorní řady 4plus, kterou pořádá Zemlinského kvarteto ve spolupráci s Městskou knihovnou a španělským kulturním institutem Instituto Cervantes. Série bude letos reflektovat zajímavé téma – Ozvěny folklóru. Vydává se tedy jinou cestou než mnohé další festivaly, které (zcela logicky) připomínají Rok české hudby 2024.

„Z lidové hudby čerpalo ve své tvorbě mnoho autorů klasické hudby. Folklór tvoří nedílnou a velmi podstatnou součást kulturního prostředí každého národa, je tedy, byť občas i nevědomou, inspirací každého hudebního skladatele,“ uvádí violista Zemlinského kvarteta Petr Holman. „Jsou ale takoví, kteří se k tomuto zdroji hlásí nebo jej dokonce přímo vyhledávají. Vzpomeňme na Leoše Janáčka nebo Bélu Bartóka, kteří lidové písně vyhledávali a sbírali a v mnohých svých dílech pak připomínají nebo dokonce i citují nejrůznější lidové nápěvky nejen svého vlastního národa.“

Sedmý ročník komorní řady 4plus

Na programu koncertů tohoto ročníku tedy kvarteto uvede mnohá díla, která jsou založena na lidové hudbě nejrůznějších národů. Prvním koncertem (13. března 2024) si Zemlinští ještě jednou připomenou téma z roku 2023, který se ukazuje být doposud nejúspěšnějším ročníkem série. Posluchači budou moci vidět a slyšet ne zcela obvyklý nástroj – skladby inspirované španělským a argentinským folklórem přijede se Zemlinského kvartetem zahrát španělský akordeonista Gorka Hermosa. Ústředním dílem druhého koncertu (15. května 2024) bude kantáta Bohuslava Martinů Otvírání studánek, která je zkomponována na text Miroslava Bureše a popisuje jeden z typických moravských lidových zvyků. K její interpretaci pozvalo Zemlinského kvarteto Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy se sbormistrem Jakubem Zichou. Třetí koncert (25. září 2024) bude věnován dávnému příteli Zemlinského kvarteta, klavíristovi Nikitovi Mndoyantsovi, který kromě klavíru mistrně ovládá i skladatelské řemeslo, a tak v tento večer zazní nejen monumentální Bartókův klavírní kvintet, ale také Mndoyantsova drobná skladba Tři ukrajinské písně.

Speciální koncert v Divadle na Vinohradech

Speciální koncert proběhne 10. listopadu 2024 v Divadle na Vinohradech, kde Zemlinského kvarteto u příležitosti svých 30. narozenin znovu oživí díla Ladislava Antonína Buše. Na tomto jedinečném a neopakovatelném koncertě budete moci vyslechnout dnes již klasická díla tohoto českého velikána a dočkáte se i několika novinek a mnoha vzácných hostů, v programu se objeví například Penguin Quartet, David Kalista, Cello Republic, Pražský komorní balet a další.

Výjimečný koncert proběhne na závěr série v předvánočním prosincovém datu (11. prosince). Klasický program, který tentokrát obstará pouze Zemlinského kvarteto, bude podstatně kratší než obvykle. Posluchači si vyslechnou smyčcové kvartety slovenského skladatele Jána Levoslava Belly a již zmíněného Bély Bartóka. Na druhou část koncertu se posluchači přesunou na tradiční sklenku vína – která bude ovšem tentokrát doprovázena cimbálovou muzikou, tak jak se v moravských vinných sklípcích sluší a patří.

„Přeci jen i v naší sérii 4plus nalezneme jednu připomínku letošního Roku české hudby,“ doplňuje Petr Holman. „Nejvýznamnějším výročím je bezesporu 200. výročí narození Bedřicha Smetany, které připadá na 2. března 2024. Jen o necelé dva týdny později tedy Zemlinského kvarteto přednese na úvodním koncertě série jeho první smyčcový kvartet Z mého života, jedno ze stěžejních děl české komorní tvorby.“

„Koncertní série 4plus 2024 slibuje nevšední a atraktivní zážitek pro pražské posluchače. Kromě klasických komorních večerů jim tentokrát přinese i několik netradičních konceptů a my pevně věříme, že posluchače bude inspirovat a předá jim radost a potěšení (nejen) z klasické hudby,“ uzavírá Holman.

Zemlinského kvarteto

V roce 2018 založilo Zemlinského kvarteto koncertní sérii 4plus – večery komorní hudby, na kterých se kromě Zemlinských představují vzácní hosté z Čech i ze zahraničí. Za vznikem série stály dvě silné motivační ideje. První z nich byla touha členů kvarteta uspořádat si svou vlastní sérii koncertů v Praze, díky které by se soubor mohl častěji prezentovat našemu domácímu publiku, kterou by si mohl sám dramaturgicky naplánovat a na které by též mohl představit zajímavé hosty, se kterými se setkal během mnoha let celosvětové koncertní činnosti. A druhá z nich došla svého naplnění v roce 2021 – Zemlinského kvarteto v ní uvedlo kompletní dílo pro smyčcové kvarteto nejznámějšího českého autora Antonína Dvořáka. Jedná se teprve o čtvrtý soubor v historii, který tento komplet natočil na CD, a snad dokonce první, který se pustil do tak velikého a závažného koncertního projektu. Ten představoval velkou výzvu pro kvarteto již od dávných časů. Nejvhodnějším rokem se pro ni zdál být rok 2021, kdy jsme si připomněli 180. výročí narození Antonína Dvořáka. Právě sem tedy soubor směřoval celý vývoj série 4plus – od tří koncertů v roce 2018 až k šesti koncertům z komorního díla A. Dvořáka v roce 2021.

V dalších letech ovšem Zemlinského kvarteto v pořádání série pokračovalo a bude pokračovat i nadále, jelikož považuje tuto myšlenku za úspěšnou a přínosnou, a to jak pro samotné kvarteto, tak pro pražské posluchače, kteří díky ní mohli slyšet mnohé vynikající české i zahraniční umělce spolupracující se Zemlinského kvartetem v tradičních i neobvyklých skladbách.

ZEMLINSKÉHO KVARTETO tvoří houslisté František Souček a Petr Střížek, violista Petr Holman a violoncellista Vladimír Fortin. Již od svého založení v roce 1994 navazuje na bohatou tradici české kvartetní školy. Zvítězilo na mezinárodní soutěži smyčcových kvartet v Bordeaux (2010), je laureátem Pražského jara a mezinárodních soutěží smyčcových kvartet v kanadském Banffu a v Londýně, kde zároveň získalo Cenu publika a zvítězilo i na dalších kvartetních soutěžích. V roce 2005 byla souboru udělena Cena Českého spolku pro komorní hudbu a v roce 2009 cena Nadace Alexandra Zemlinského ve Vídni. Repertoár tělesa zahrnuje více než 350 děl předních českých i světových skladatelů. Jeho sada čtyř CD s Dvořákovou ranou kvartetní tvorbou získala prestižní francouzské ocenění „Diapason d´Or“.

 

Foto: Christian Palm