Nevšední výstavu Praha Karla IV. si můžete prohlédnout v Domě u Zlatého prstenu

Výstava

Expozice navazuje na první etapu Praha Karla IV. – velkolepé staveniště Evropy. Přibližuje Karlovy představy i vlastní realitu proměny pražského souměstí.  Při vstupu dostanete sluchátka, která umožňují vyslechnout výklad v češtině či v angličtině.

Návštěvník má možnost nahlédnout do středověkého města pomocí hmotových a virtuálních rekonstrukcí důležitých pražských míst i jednotlivých staveb (Dobytčí trh, kostel Panny Marie Sněžné, Emauzy, dům U Kamenného zvonu, gotické novostavby v Karlově ulici atd.). Modely staveb  můžete vidět jak vystavené ve vitrínách, tak si  prohlédnout virtuální rekonstrukce z různých úhlů na obrazovkách.

Virtuální rekonstrukce
Na postupně vznikající kresbě zachycující jednotlivé stavby a lokality můžete sledovat výstavbu města. Virtuální  prezentace seznamují se způsobem městské správy i stavbou středověkého mostu. Dozvíte se zde jak fungoval rozpočet města i kolik výběrčích mělo na starosti vybírání daní. Dále zde získáte informace o hlavních pražských trzích, jak bylo rozděleno zboží, které na nich bylo nabízeno. Dramatická zastavení přibližují atmosféru města, jeho života a některých událostí např. Karlovo narození, jeho příchod do Prahy v roce 1333, korunovaci i pohřeb.

Videomapping na modelu celého pražského souměstí a modelu Karlova náměstí s blízkým okolím představuje urbanistický rozvoj města v průběhu 14. století. Podrobně zde sledujete výstavbu jednotlivých částí města.Dozvíte se, že Karlovo náměstí patřilo k největším náměstím v Evropě. Pro představu délka náměstí je připodobněna ke dvěma zaoceánským parníkům Titanic za sebou a šířka je ilustrována rozpětím křídel letadla Boeing 737, která by mohly nad náměstím přeletět tři vedle sebe. Velikost města je v závěru prezentace porovnávána s největšími evropskými městy jako je Paříž, Vídeň, Hamburg či Brusel. Tehdejší Praha všechna města svojí velikostí předčila. To svědčí o Karlově předvídavosti, neboť předběhl svou dobu a snaze pozvednout Prahu na přední místo v tehdejší Evropě.



videomapping

Každodenní život města i jeho obyvatel v době lucemburské ilustrují unikátní archeologické nálezy.

V přízemí hned za pokladnou naleznete samostatnou část expozice Ve stopách Karla IV. Vstoupíte do herny, kde děti mohou proniknout do různých oblastí života Prahy za Karla IV.

Ve stopách Karla IV.

 

8. února se můžete zúčastnit komentované prohlídky expozice. Začátek je v 17: 30 hodin a cena Kč 60,-

 

Adresa:

Dům u kamenného prstenu

Týnská 630/6

110 00 Praha 1, Staré Město

Kontakt:

tel. informace: pokladna +420 601 102 961

Otevírací doba:

denně kromě pondělí 9–20 hod.

 

Více informací naleznete ZDE

Výstava od nitě ke košili vás seznámí se středověkými textilními řemesly