Modely aut a motocyklů poprvé na výstavě AUTOSHOW PRAHA

Na letošním ročníku AUTOSHOW PRAHA se budete moci vůbec poprvé zastavit i u stánku české společnosti Abrex, která se zaměřuje na výrobu detailně propracovaných kovových modelů aut a motocyklů československé a české produkce.

Společnost byla založena před více než dvaceti lety a zprvu svého působení se několik let zabývala dovozem modelů aut různých značek – Anson, Guisval, Mira, Ertl, Highway 61 a Caranama. Jelikož si ale stanovila jasný cíl, jímž je zmapování kompletní produkce mladoboleslavské automobilky Škoda od roku 1905, začala po několika letech vyvíjet i své vlastní modely, které v roce 2004 odstartovala zmenšenina Škody Octavie druhé generace.

Do portfolia společnosti patří aktuálně nepřeberné množství sběratelských modelů značek Laurin & Klement, Škoda, Praga, Jawa, Tatra a několika mnoha dalších. Vyráběných sérií modelů existuje opravdu mnoho, avšak dnes mezi ty nejoblíbenější patří modely policie, hasičů, sanitek, autoškol, taxi služeb, pohřebních služeb, závodních verzí a také civilních provedení. Ty jsou vyráběny jako historické, klasické či moderní ve standardních měřítkách 1:18, 1:43, 1:72 a okrajově i 1:24.

Abrex

Protože se Abrex specializuje výhradně na modely tuzemských aut a motorek, snaží se jejich produkci, která dříve probíhala výhradně v Číně, v posledních letech postupně přesunout do své továrny v Divišově, ve které již doposud byla vyrobena Škoda Forman a Škoda 1201 (Sanitka, Pohřebák a sedan). České modely vyrobené v Česku – to přeci dává smysl!

U stánku se tak můžete těšit na bohatou nabídku nádherných modelů, která bude rozšířena například i o zajímavá puzzle s motoristickou tématikou, dálkově ovládané modely retro vozidel Škoda a Tatra nebo v měřítku 1:18 plně otevíratelné modely škodovek, vyráběných automobilkou Škoda speciálně pro čínský trh. Vyberou si zde zkrátka nejen děti, ale hlavně jejich tatínci!

V souvislosti s Abrexem stojí rozhodně za zmínku i unikátní Muzeum autíček a starých hraček, které se nachází na zrekonstruovaném zámku v Přísece a které bylo společností Abrex otevřeno v roce 2015. V jeho prostorách na návštěvníky čeká více než deset tisíc exponátů vyrobených mezi lety 1910 až 1991 a také kompletní archiv modelů Abrex.

Více informací o společnosti Abrex naleznete na adrese www.abrex.cz.