Mistrovská díla francouzského impresionismu v Paláci Kinských

Pro impresionistické malíře byl důležitý osobní prožitek z přírody či města a malba v plenéru. Díla plná světla a barev můžete vidět na výstavě, která představuje unikátní sbírku francouzského umění z dánského muzea Ordrupgaard.

 Mistrovská díla francouzského impresionismu ze sbírky Ordrupgaard

Dánský ředitel pojišťovny a státní rada Wilhelm Hansen za podpory své manželky Henny shromáždil v průběhu 1. světové války a krátce po ní soubor obrazů, který dnes představuje jednu z nejvytříbenějších sbírek francouzského umění v severní Evropě. Již první nákupy uměleckých děl, které Wilhelm Hansen uskutečnil v Paříži v roce 1916 vytvořily základ sbírky a dodnes patří ke klenotům muzea Ordrupgaard. Řadí se k nim především díla impresionistů, jako je Most Waterloo, zataženo od Clauda Moneta či Žena s vějířem od malířky Berthe Morisot. V průběhu let 1916 až 1918 se mu podařilo sestavit sbírku obrazů, která neměla v severní Evropě obdoby. Každé pondělí byla sbírka zdarma zpřístupněna veřejnosti a u příležitosti slavnostního otevření galerie v roce 1918 Wilhelm Hansen přislíbil, že sbírka jednoho dne přijde do vlastnictví státu.

Mistrovská díla francouzského impresionismu ze sbírky Ordrupgaard

Tato výstava prezentuje vybraná díla z dánského muzea Ordrupgaard, která pochází právě z Hansenovy sbírky.  Jsou zde zastoupena díla Claude Moneta, Edgarda Degase, Pierre Auguste Renoira, Alfreda Sisleyho, Camille Pissarra. Romantickou malbu představuje Eugène Delacroix,  realistický způsob zobrazení Gustave Courbet nebo umělci takzvané barbizonské školy, jako byli Jean-Baptiste Camille Corot a Charles-François Daubigny. Ze sbírky obsahující šedesát obrazů vynikají také díla postimpresionistických autorů Paula Cézanna a Paula Gauguina.

Claude Monet: Most Waterloo, zataženo
Claude Monet: Most Waterloo, zataženo

Impresionismus byl prvním uměleckým směrem, na němž se významnou měrou podílely také ženy. Několik žen se na počátku 20. století zařadilo k impresionistickému hnutí. Na výstavě jsou představena díla Berthy Morisot a Evy Gonzales. Zmínit je třeba také Mary Cassat a Marii Bracquemond.

Berthe Morisot: Dívka v trávě. Červený živůtek

Po prohlídce můžete strávit čas ve studiu a v tomto prostoru detailně zkoumat malířský rukopis, pozorovat odlesky světel a stínů, komponovat a nasvěcovat zátiší ze skutečných předmětů a květin.

Komentované prohlídky a doprovodné akce

Zúčastnit se můžete také komentovaných prohlídek, výtvarných dílen a plenérových akcí.
Více informací o doprovodných programech naleznete ZDE

 



Datum konání výstavy:

29.6.2019 – 13.10.2019

Místo :

Palác Kinských

Staroměstské náměstí 12, Praha 1

Otevírací doba

Po, Út, Čt, Pá, Ne: 10–18 hodin;

St, So: 10–20 hodin