Město chystá stálou expozici ve dvou patrech Muzea východních Čech

Návštěvníky Muzea východních Čech by měly v létě přivítat nové expozice ve druhém a třetím patře. Týkat se budou města Hradce Králové a jeho královské historie. Dodavatel stálé expozice zajistí také osvětlení, audiovizuální a IT techniku a další potřebné prvky za téměř 20 milionů korun bez DPH. Práce by zde mohly být zahájeny ještě do Vánoc.

Nová expozice v Muzeu východních Čech bude vznikat především během zimních měsíců, protáhnout by se měla až do léta. „Stálá expozice se bude nacházet ve čtyřech sálech. Ve druhém patře budou umístěny výstavy s názvem K městu českých královen a Cesta k pevnosti. Ve třetím podlaží se v dalších dvou sálech bude nacházet výstava K Salónu republiky,“ říká náměstkyně primátora pro oblast správy majetku města Věra Pourová. Předmětem zakázky, jejíhož dodavatele v minulém týdnu schválila rada města, je provedení a dodávka stálých expozic ve druhém a třetím patře muzea. Dojde ke zpracování dílenské dokumentace, výrobě, dodávce, montáži a kompletaci celé výstavy, a to včetně osvětlení a moderní audiovizuální a počítačové techniky. 
Výběrové řízení město vypsalo v letních měsících letošního roku, ještě před tím absolvovalo tržní konzultace, na základě kterých proběhla revize projektové dokumentace. „Postupovali jsme tak s ohledem na zkušenosti z minulosti, kdy výběrové řízení skončilo několikrát neúspěšně. Stalo se tak zejména proto, že dodavatelé buď cenu velmi navýšili oproti předpokládané hodnotě, a nebo se nikdo nepřihlásil. Tentokrát se nám konečně podařilo najít kompromis a vysoutěžit vhodného dodavatele,“ dodává Pourová. 
Na zakázku plánuje město také využít dotaci. „Z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu jsme již získali dotaci ve výši téměř 75 milionů korun, kterou jsme z části použili na dofinancování rekonstrukce budovy muzea. Zbývajících necelých 14 milionů bychom rádi využili právě na realizaci dvou stálých městských expozic,“ doplňuje náměstkyně primátora pro oblast dotací Monika Štayrová. 
Zdroj: Hradec Králové