Liberecká Thálie byla slavnostně udělena

Večer, v neděli 27. srpna se na náměstí před libereckou radnicí konalo slavnostní zahájení nové divadelní sezony ZROZENÍ. Ani deštivé počasí neodradilo věrné diváky, kteří v pláštěnkách či s deštníky v ruce sledovali celý hudební program. 

Žestě zahrály fanfáry, novou znělku DFXŠ od autora Ivana Achera.

Po úvodním slovu paní ředitelky Lindy Hejlové Keprtové byly předány ceny Liberecké Thálie. Tato úspěšná divácká anketa o nejoblíbenějšího umělce ve třech kategoriích: opera, činohra a balet se letos konala již po osmé.

 

Ocenění pro balet

Ocenění pro balet předala náměstkyně hejtmana paní Květa Vinklátová panu Richardu Svobodovi. Již podruhé oceněný tanečník poděkoval všem blízkým lidem, díky kterým může dělat to, co ho naplňuje a baví, zejména svým kolegům ze souboru, protože se podporují jak pracovně tak v osobní rovině.

Kategorie Opera

Kategorie opera měla nečekaného favorita libereckých diváků, z rukou poslankyně paní Jarmily Levko převzal cenu pan Hynek Grania a sám překvapeně komentoval:

„Představte si, že jsem vyhrál Libereckou Thálii v oboru opera. Je to soutěž regionální, přesto je s podivem, že ji vyhrál někdo, kdo nezpívá první, ani druhý obor, ale čurdy. Za toto vítězství vděčím libereckému publiku a operním klubům, s nimiž se potkávám i při různých koncertech. Beru tento úspěch jako fakt, že zdejší publikum je pozorné i k druhému plánu na jevišti a sleduje nejen významné hosty, ale i své liberečáky. Jak se říká – „není malých rolí“.“

Vítězka v kategorii Činohra

Činohra má v divácké oblíbenosti vítězku, slečnu Karolínu Baranovou, která skleněnou trofej Nadace Preciosa převzala z rukou náměstka primátora pana Ivana Langra. Karolína Baranová poděkovala především divákům a řekla, že je to ta nejhezčí cena, protože bez diváků, by veškeré divadelní snažení nemělo smysl.

Celkové pořadí s počtem hlasů

Liberecká Thálie 2023 (hlasů celkem: 1712)

BALET:

  1. Richard Svoboda
  2. František Šourek
  3. Jaroslav Kolář

 

ČINOHRA:

  1. Karolína Baranová
  2. Martin Stránský / Tomáš Váhala
  3. Eliška Jansová

 

OPERA:

  1. Hynek Grania
  2. Lívia Obručník Vénosová
  3. Petr Jeništa

 

Jakmile byly předány ceny Liberecké Thálie, paní ředitelka divadla vylosovala tři výherce z řad hlasujících diváků a předala poukaz na vstupenky na libovolné představení v Divadle F. X. Šaldy, nový sezonní divadelní kalendář a pozornost firmy RYOR.

Moderátorská dvojice Kateřina Kornhäuserová a Eva Goldmannová, která mile provázela celým večerem, nakonec uvedla na scénu své kolegy a kolegyně z činoherního souboru. Koncertní verze pozvala diváky na inscenaci Nikola Šuhaj, protože až na jevišti Šaldova divadla se diváci dojmou a pobaví příběhem o lásce a zradě. Pod širým libereckým nebem měli možnost poslechnout si písně Petra Ulrycha z roku 1974 v upraveném hudebním aranžmá.

Fotografie: Valentina Havlová

Zdroj: Divadlo F.X. Šaldy v Liberci