Léto v Divadle S+H přinese animáky ze Zlína i představení v zoo

V červnu 2022 budou moci přijít fanoušci Divadla Spejbla a Hurvínka do oblíbeného divadla nejen na příběhy svých hrdinů, ale také na pásmo animovaných filmů. Zkrátka však nepřijdou ani milovníci loutek, kteří mohou navštívit srpnová představení na letní scéně divadla – ve Vzdělávacím centru pražské ZOO. Divadelní soubor také začal s přípravami zbrusu nové hry „Spejbl, Hurvínek a já“

Pásmo animovaných filmů v divadelních kulisách

Ve spolupráci se Zlín Film Festivalem proběhne ve dnech 25. a 26. června 2022 v Divadle Spejbla a Hurvínka promítání komponovaných pásem animovaných filmů. Jedná se o výběr toho nejlepšího ze zlínského Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež. Akce se koná v divadle, protože právě letos uplynulo 110 let od narození Jiřího Trnky – skvělého českého výtvarníka, loutkáře, scénáristy, ilustrátora, malíře a sochaře, který vytvářel nejen úžasné animované filmy, ale také loutky pro Divadlo Spejbla a Hurvínka. Jednotlivá pásma budou rozdělena podle věku a na své si přijdou nejenom děti, ale i jejich rodiče. Navíc se budou moci zájemci s Hurvínkem po každém promítání vyfotit. „Zlín Film Festival se koná každoročně už od roku 1961 a my jsme hrdí, že jsme navázali spolupráci právě s ním. Osobně považuji toto tvůrčí setkání za mimořádné,“říká David Janošek, umělecký šéf Divadla S+H.

Za Hurvínkem i v létě

Ani v období divadelních prázdnin v červenci a srpnu se fanoušci Divadla S+H nemusí se svými dřevěnými hrdiny rozloučit. Divadlo Spejbla a Hurvínka na své domovské scéně uvede 18. srpna v 18 hodin představení „Hurvínek a nezvaný host“, jehož součástí bude speciální program. Právě tuto hru budou moci diváci vidět také na letní scéně ve Vzdělávacím centru ZOO Praha. Jedním z hrdinů představení je zástupce ptačí říše – člunozobec africký, kterého pražská Zoo chová a diváci ho tak po představení mohou spatřit i „naživo“. K vidění bude 12 představení v termínu od 20. do 28. srpna.

 

Setkání se Spejblem v Planetáriu

V Planetáriu Praha se budou moci děti potkat se Spejblem. Od poloviny června bude totiž hrát roli spojky mezi Hurvínkem, který koncem května úspěšně vystoupal na oběžnou dráhu na palubě družice Planetum 1, a řídícím střediskem. V prostorách planetária Praha mohou děti interaktivní formou panu Spejblovi pomoci s navazováním kontaktu s družicí a Hurvínkem putujícím vesmírem. Dvoucentimetrfovou skleněnou figurku vytvořenou ve sklářské dílně Košler vynesla až do stratosféry naší planetydružice Planetum1. Na oběžnou dráhu ji  tam  vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX vizionáře a vesmírného průkopníka Elona Muska.

Družice samotná poslouží zejména k výukovým účelům. Řídicí centrum umístěné v pražském planetáriu bude přijímat školní exkurze a pořádat workshopy. Žáci budou mít možnost s družicí přímo komunikovat, získávat data o průběhu letu či pořizovat snímky z oběžné dráhy. Pomáhat jim bude i nebohý pan Spejbl, jehož syn zase „lítá kdovíkde“. Vysokoškoláci se zapojí v rámci bakalářských či diplomových prací. Cílem je pomoci vychovat v České republice generaci budoucích špičkových odborníků.

Přípravy nové hry zahájeny!

Jsou lidé, kteří znají scénky Spejbla a Hurvínka zpaměti. Jsou lidé, kteří mají Spejbla a Hurvínka na CéDéčku. Jsou lidé, kteří mají Spejbla a Hurvínka na tričku…a David má Spejbla a Hurvínka v hlavě. Co mu tam říkají? A k čemu to vede? Loutky-humor-hudba!

To vše se diváci dovědí v nově připravované hře s názvem „Spejbl, Hurvínek a já“. „Tuto hru pro Divadlo S+H připravuje Jiří Jelínek, který patří mezi  nejúspěšnější a nejoceňovanější tvůrce divadla pro děti a ačkoliv bude mít inscenace premiéru až v říjnu, již nyní probíhají pilné přípravy. Inscenace bude pro děti od čtyř let a rozhodně se mají všichni na co těšit,“ uvádí Denisa Kirschnerová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka.