Krakonošova stopa po řemeslech, tradicích a originálních produktech

Hlavním cílem stopy je otevřít cestu návštěvníkům hor a představit jim tradiční řemesla, regionální produkty a přírodní krásy Krkonoš prostřednictvím workshopů pořádaných ve spolupráci se členy – Krkonoše originální produkt a členy MAS Krkonoše. V rámci propagace projektu bude vytvořena Info brožura se soutěžním lístkem, která zavede turisty k jednotlivým zapojeným členům regionální značky Krkonoše originální produkt. Regionální řemeslníci a farmáři turistům nabídnou zážitkový program v místě jejich působnosti (výroba perličkových ozdob a šperků, výroba lněného provázku a plátna, šicí dílna, ukázka výroby potravinářských vyrobků, ochutnávka či pouhé zprostředkování letáku k soutěži apod.). 

Během realizace projektu jsou plánovány 2 workshopy, které budou probíhat jako doprovodný program tradičních festivalů/jarmarků (Krakonošovy letní podvečery v Jilemnici a Maloúpský řemeslný jarmark). Další 2 worskhopy budou probíhat v místě působnosti členů Krkonošského produktu mimo hlavní sezónu a 1 workshop bude věnován žákům základních škol ve spolupráci se základní školou v Lánově, kde budou žákům představena řemesla. Lidé si tak budou moci vyzkoušet tradiční řemesla, seznámit se osobně s tvůrci a řemeslníci si budou moci vyměnit zkušenosti a navázat spolupráci do budoucna.

Projekt propojuje řemesla a tradiční výrobky v celém turistickém regionu Krkonoš. Krakonošova stopa se zaměří i na farmářské luční stezky, které vznikly díky Life Concortica a jednotlivé Krkonošské produkty jsou začleněny v tomto území.

 

Prezentace Krakonošovy stopy včetně workshopů: 

 

  • Maloúpský řemeslný jarmark – 22. 6. 2019 od 10:00 hod., okolí kostela Sv. Petra a Pavla v Dolní Malé Úpě (Maloúpská vlna A.P. paní Wondráčkové, Dům pod jasanem, Textilní dekorace paní Albrechtové a Babiččiny sirupy, MAS Krkonoše)
  • Krakonošovy letní podvečery – 17.7 – 20.7. 2019, Masarykovo náměstí, Jilemnice (MAS Krkonoše, spřádání vlny – Soňa Anna-Marie Fišerová , Albrechtová – textilní dekorace)
  • Den krkonošských řemesel – 20. 7.2019, Dům pod jasanem/tkalcovské muzeum, Trutnov
  • Představení řemesel v rámci otevření Polytechnického centra při Základní škole a Mateřské škole v Lánově (dílna Hama – paní Plecháčová, MAS Krkonoše)

Soutěž o nejzajímávější foto Krkonošského originálního produktu –  www.facebook.com/Krakonosova stopa, Instagram #Krakonosova stopa

 

  • od května do 28. 9. 2019 (1. cena – Projížďka psím spřežením několikanásobného mistra mushingu, 2. cena – pobytový poukaz Friesovy  boudy a 3. cena „živý“ produkt z Krkonošské kozí farmy)
  • Info leták včetně soutěžního lístku (sběr 4 razítek za drobné ceny z Krkonoš a zdarma Online pohlednice)