Recenze knihy „Děti jsou taky lidi“ od Zdeňky Šíp Staňkové

Kniha „Děti jsou taky lidi“ od Zdeňky Šíp Staňkové je soubor autentických příběhů, které poukazují na důležitost respektování a vnímání dětí jako plnohodnotných lidských bytostí. Autorka se zaměřuje na různé aspekty dětství, od vlivu výchovy a raných zkušeností na formování dospělé osobnosti, až po specifické problémy, s nimiž se děti potýkají. Kniha se dotýká témat jako jsou emoce, traumata, výchova a vliv dětství na dospělost.

Silné stránky knihy:

  • Působivé a autentické příběhy: Kniha obsahuje 30 příběhů, které jsou inspirovány skutečnými životními zkušenostmi dětí. Autorka se tak dotýká citlivých témat, jako je šikana, zanedbávání, domácí násilí, ale i obyčejných dětských trápení a radostí.
  • Důraz na vnímání dětí jako individualit: Kniha zdůrazňuje, že každé dítě je jedinečné a má své vlastní potřeby a pocity. Autorka apeluje na dospělé, aby k dětem přistupovali s respektem a empatií.
  • Praktické rady a tipy: Kniha nenabízí pouze poutavé čtení, ale také praktické rady a tipy pro rodiče, pedagogy a další osoby pracující s dětmi. Autorka se zaměřuje na to, jak dětem lépe porozumět, jak jim naslouchat a jak jim v případě potřeby pomoci.

Slabé stránky knihy:

  • Některé příběhy jsou těžké na čtení: Kniha obsahuje příběhy o traumatech a těžkých životních zkušenostech. Pro někoho mohou být tyto příběhy emočně náročné.
  • Kniha není odborná: Autorka není psycholožka ani pedagožka, a proto kniha nenabízí odborné rady ohledně výchovy dětí.

Celkové hodnocení:

Kniha „Děti jsou taky lidi“ je důležitým počinem, který otevírá důležitou diskusi o vnímání a respektování dětí. Autorka se srozumitelným a poutavým způsobem dotýká citlivých témat a nabízí cenné rady a tipy pro všechny, kteří s dětmi žijí, pracují nebo se s nimi setkávají. Knihu vřele doporučuji všem, kteří se chtějí dozvědět více o světě dětí a o tom, jak jim můžeme lépe porozumět a pomoci.

Další poznámky:

  • Kniha je doplněna ilustracemi Petry Svobodové, které dokreslují atmosféru příběhů.
  • Předmluvu ke knize napsaly psycholožky Jana Nováčková a Jana Kubíčková.
  • Kniha získala ocenění „Nejlepší kniha roku 2022“ v kategorii „Literatura pro děti a mládež“.

Kde knihu koupit:

  • Knihu „Děti jsou taky lidi“ od Zdeňky Šíp Staňkové můžete zakoupit v běžných knihkupectvích nebo online. Já ji sehnala v knihkupectví Knihy Dobrovský