Jiřímu Mádlovi vychází prvotina Přitažlivost planety Krypton

Tento týden  vyšla  Jiřímu Mádlovi, herci, režisérovi, scénáristovi a dnes už také spisovateli, jeho první kniha. Román Přitažlivost planety Krypton o odvážném vysvlékání z těsných dětských šatů, které může být provázeno zraněními, ale i hledáním té opravdu vlastní dospělé identity. Román pokřtili Tereza Ramba, Vojtěch Dyk a Marek Wohlgemuth  ve čtvrtek 26.5.2022 v 17:00 v Bazénu Kasáren Karlín, Praha 8 

 

Přitažlivost planety Krypton, Jiří Mádl

 

„Nikdy se nepotkáme. Nemáš se čeho bát. Všechno je dovolený.“ Martin

„Tak pojď…“ Veronika

 

Neobvyklý vztah dvou mladých lidí trvá s přestávkami několik let. Oba si dopisují ve virtuálním prostoru zvaném Planeta Krypton. Jejich příběh lemují témata jako hledání domova, budící se sexualita, láska a složité rodinné vztahy. Odvážné vysvlékání dětských šatů a cesta k dospělosti jsou vzrušující, ale náročné procesy a Martinovi i Veronice je komplikují jizvy z minulosti. Dali si slib, že naživo se nikdy nepotkají. Dodrží ho?

 

„První myšlenka na napsání knihy Přitažlivost planety Krypton přišla zhruba před 2,5 lety. Nejdřív jsem pár lidem rozeslal první dvě kapitoly a čekal na reakce, pak jsem začal psát,“ popisuje autor románu, Jiří Mádl. „Všechny virtuální věci stejně jako sociální média od sebe spíš pořád odkopávám. Ale asi ve mně zanechaly dojem, a to tou jistou jinakostí. Tak velmi proměnily náš svět. Myslím, že u lidí se sklonem k povrchnosti to zanechalo povrchnost, u lidí citlivějších naopak otevřely prostor pro hledání toho, co jsou. Pro vytvoření nového prostoru, kde je bezpečno. Pro vytvoření Planety Krypton.“

Vlny – vysněný projekt

„Je to pro mne dárek. Příběh z let 1967 a 1968 je tak něco filmového, že jsem překvapený, že si toho jiní filmaři ještě nevšimli. Oslavný film o rozhlase u nás ještě nevznikl. Navíc použijeme speciální postup, kdy natočené záběry propojíme s černobílým archivním materiálem, který okolorujeme,“ vysvětluje. 

Na třetím celovečerním snímku Jiřího Mádla Vlny, k němuž napsal scénář a bude ho i režírovat, se začíná intenzivně pracovat. Je příběhem Tomáše, který je za zvláštních okolností přijat jako technik do redakce v Československém rozhlase. Píše se rok 1967 a východním blokem Evropy, který silou ovládá Moskva, se nese vlna svobodného myšlení. Epicentrem dění se stává redakce, pro kterou Tomáš pracuje. Politika ho nezajímá, chce se jen postarat o mladšího bráchu, kterého po smrti rodičů dostal do péče. Ve chvílích, kdy se do země valí tanky okupantů, bude jeho role větší, než očekával. Projekt podpořil SFK částkou 15 mil. korun. Vzniká v koprodukci ČR a SR. Tvůrci slibují moderní dynamický film o tuhém boji za svobodu, a za ty, které milujeme.

 

Jiří Mádl

Českobudějovický rodák s vášní pro hokej Jiří Mádl je známý filmový herecrežisér, scenárista a dnes už také i spisovatel. Ve známost vešel především díky filmům SnowboarďáciKonfidentColetteGymplProbudím se včeraDěti noci, Čtyři slunce, Hra. Objevil se v televizních komediích, seriálech i pohádkách. Jako režisér a scenárista debutoval v roce 2014 filmem Pojedeme k moři, který získal nominace a ocenění filmových festivalů po celém světě včetně Ceny RWE za Objev roku Cen české filmové kritiky. Jeho druhým celovečerním počinem je snímek Na střeše (2019) nominovaný v několika kategoriích Cen České filmové a televizní akademie Český lev. Je nejmladším hercem, který kdy dostal ocenění Křišťálový Globus za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Děti noci Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

 

Jiří Mádl

Instagram @jirimadl86

Facebook @jirimadl

Kniha vychází v nakladatelství BizBooks, Albatros Media – e-shopu Albatros

Zdroj:

  • Johana Turner  TURNER PR
     
  • Foto: Edita Volková