Jasný signál pro evropskou spolupráci: historicky největší rozšíření divadelní sítě ETC

Síť European Theatre Convention (ETC) nyní čítá přes 50 předních evropských divadel ze 30 zemí, což lze považovat za vyjádření nové vůle ke spolupráci v rámci celé Evropy. V současné vlně se k největší síti evropských divadel připojilo 10 divadel a jeden přidružený člen, a zdá se tedy, že uměleckou spolupráci na tomto kontinentě čekají úrodné roky. Noví členové byli oficiálně přijati na Mezinárodní konferenci ETC, která se uskutečnila ve dnech 19.–22. května 2022 v Praze ve spolupráci s Národním divadlem.

European Theatre Convention

Jsou mezi nimi dvě významná divadla ze Spojeného království, Young Vic a Royal Lyceum Theatre Edinburgh, a dále první členská divadla z Řecka (Řecké národní divadlo), Lotyšska (Dailes teātris), Černé hory (Královské divadlo Zetski Dom), Kosova (Kosovské národní divadlo) a v rámci zvláštního podpůrného režimu rovněž ukrajinské divadlo Left Bank Theater, posouvající hranice žánrů.

Výkonná ředitelka ETC Heidi Wiley k rozšíření sítě v dosud nevídaném rozsahu podotkla:

„Jde o jasný signál, že divadla si po dvou velice náročných letech přejí obnovit evropské vazby. Přišel čas se znovu sejít a jsem velmi ráda, že mezi námi můžeme přivítat tolik nových významných divadel, a podpořit tak jejich probuzenou touhu po evropské spolupráci.“

Diver-Cities and Diverse Theatres

Diver-Cities and Diverse Theatres (rozmanitá města a rozmanité divadlo) K rozšíření sítě došlo na poslední Mezinárodní divadelní konferenci ETC, která se koná dvakrát ročně a nabízí příležitosti k navazování kontaktů, umělecké spolupráci a diskusi o nejdůležitějších problémech divadelního odvětví.

Mezi stěžejní události konference patřily:

  • Diskuse in Focus: Ukrajina 2022, zaměřená na umělce, kteří zůstávají na Ukrajině nebo ze země uprchli před ruskou invazí. Zúčastnili se jí umělecký ředitel divadla Dakh a festivalu Gogolfest Vlad Troitsky, umělecký ředitel Left Bank Theater Stas Zirkhov a prostřednictvím nahrané zprávy umělecký ředitel kyjevského divadla Molodyj těatr Andrii Bilous. Informace o darech pro divadlo Dakh a Molodyj těatr, které jsou přímo určeny na pomoc umělcům a divadlům v nouzi, naleznete na tomto odkazu.
  • panelová diskuse: Diverse-Cities & Diverse Theatre for Europe’s Local Communities (rozmanitá města a rozmanité divadlo pro evropská místní společenství), na níž jako řečníci vystoupili umělecká ředitelka Národního divadla Daniela Špinar, koordinátorka střediska Evropského sdružení měst proti rasismu a nenávisti k migrantům v Heidelbergu Evein Obulor, divadelnice a výzkumnice Nina van Tongeren a zástupkyně pro rozmanitost Městského divadla v Hannoveru Leyla Ercan.

Autorské čtení

Konference nabídla také autorské čtení nové hry slovinské dramatičky Simony Hamer Everything OK (Všechno v pohodě), v níž autorka zpracovává témata (ne)zaměstnanosti, (i)migrace, diskriminace, ageismu a osamělosti, a nového díla řeckého autora Evangelose Kosmidise Alaska (Aljaška). Jde o work-in-progress představení vytvořené v ukrajinském Mariupolu v roce 2021, jehož součástí jsou myšlenky a vyprávění dětí, jejichž život ovlivňuje válka – Mariupol se nachází v blízkosti frontové linie již od roku 2014.

Trh talentů

V sekci Trh talentů, jejímž cílem je posílit různorodost divadelní scény, se představili mladí evropští umělci a režisérky ze sítě zúčastněných divadel. Mezinárodní činnost mimo Evropu byla posílena navázáním nové spolupráce s Kanadou, spojující síť ETC a bienále CINARS.

Umělecká ředitelka Národního divadla Daniela Špinar ke konferenci uvedla:

„Jsem velmi ráda, že Národní divadlo mělo tu čest uspořádat Mezinárodní konferenci ETC v našem krásném hlavním městě. Cítila jsem také sílu vycházející z názvu letošní konference Diver-Cities and Diverse Theatre for Europe’s Local Communities. Je pro nás tak důležité setkávat se a moci probrat důležité problémy nejen divadelní, ale i celosvětové. Musíme projevit solidaritu s Ukrajinou, která nadále čelí ruské invazi. A poskytnout příležitost k výměně názorů s divadelníky z celé Evropy. Jako transgender ženu mě zvlášť zaujaly diskuse o rozmanitosti v divadlech, což je v naší zemi stále problém.“

Předseda ETC a umělecký a generální ředitel Městského divadla v Lutychu Serge Rangoni dodal:

„Naše společnost a divadla čelí mnoha výzvám: především to byly poslední dva roky, kdy se umělci i diváci ocitli v jakémsi stavu otupělosti, z něhož se jen obtížně probouzejí, pak propukla válka v Evropě, kterou jsme si ještě před pár měsíci nedokázali představit, a zcela zjevnou se stala také nutnost udržitelnosti a konečně skutečnost, že publikum je stále více roztříštěné. Tato narušení zaběhlého řádu jsou zásadní příležitostí promyslet věci nově, a v tomto směru je zcela nezbytné moci se po dlouhé době izolace sejít a o těchto věcech diskutovat. Potřebujeme nabídnout divákům nový druh zážitků, pokud jde o místo a čas, jejich témata, formu a kvalitu. Rád bych poděkoval ETC, že nám umožnila zůstat ve spojení, když byly hranice zavřené, a nyní si vyměnit své zkušenosti.“

Příští Mezinárodní divadelní konference ETC se uskuteční ve dnech 3. až 6. listopadu 2022 v Lisabonu ve spolupráci s Teatro Nacional Doña María II.

Úplný seznam nových členských divadel

  • Schauspielhaus Salzburg (Rakousko)
  • Théâtre National de Bretagne (Francie)
  • Řecké národní divadlo (Řecko)
  • Kosovské národní divadlo (Kosovo)
  • Dailes teātris (Lotyšsko)
  • Královské divadlo Zetski Dom (Černá Hora)
  • Het Zuidelijk Toneel (Nizozemsko)
  • Royal Lyceum Theatre Edinburgh (Spojené království)
  • Young Vic (Spojené království)
  • Mezinárodní divadelní festival v Tbilisi (Gruzie)

K síti se dále připojilo divadlo Left Bank Theater (Ukrajina), a to na základě zvláštní šestiměsíční

dohody, která má usnadnit spolupráci. o platformě ETC European Theatre Convention (ETC) byla založena v roce 1988 a jde o největší síť veřejných divadel v Evropě. Tato umělecká organizace podporuje evropské divadlo jako živou platformu pro dialog, demokracii a vzájemnou spolupráci, jež odráží a zapojuje současné rozmanité publikum a měnící se společnost. Grantové programy a akce pořádané ETC slouží na podporu vzájemných vztahů, profesního rozvoje a umělecké spolupráce divadelníků v celé Evropě. Představuje divadlo jako klíčovou uměleckou formu jednadvacátého století.

ETC má 54 členů ze 30 zemí a je podporována z programu Evropské unie „Kreativní Evropa“.

 

Zdroj: Národní divadlo