Japonské dny v Ostravě 2021

Festival Japonské dny se po Covid pauze vrací, letos již jako 5. ročník! Česko-japonské kulturní centrum, jež je organizátorem celé akce, slibuje návštěvníkům bohatý program se spoustou novinek, které Ostrava ještě nezažila. Jak jinak nejlépe zažít Japonsko, když do Země vycházejícího slunce nemůžeme cestovat? Jedině na festivalu Japonské dny v Ostravě

Japonské dny v Ostravě 2021

Festival bude probíhat od 15. 10. do 17. 10. 2021 v Domě kultury města Ostravy ( 15. a 16. 10. 2021 ) a v Ostravské muzeu ( 17. 10. ). Slavnostní zahájení je plánováno na 14:00 před DKMO, přičemž samotného zahájení se ujme pan Velvyslanec Hideo Suzuki z Velvyslanectví Japonska v České republice v Praze. Již tato návštěva bude pro festival a jeho organizátory veliká pocta.

Program filmů

Návštěvníci se mohou těšit na opravdu bohatý a zajímavý program.

Do kina se chystá skvělé anime Mirai – dívka z budoucnosti pro děti a japonský akční film Rurouni Kenshin, který bude poprvé promítán v Evropě vůbec, pro dospělé.

https://japonskedny.cz/kenshin/

Divadlo Kjógen

Nebude chybět divadlo. A to již jistě známé, ale stále výjimečné Divadlo Kjógen, které představí 2 ze svých zábavných frašek, které nikdy neomrzí.

kjogen

 Vystoupení klavíristky Julie Okaji

Slavné japonské skladby a skladby českých autorů, kteří jsou pro Japonce významní bude možné poslechnout při koncertu klavíristky japonského původu Julie Okaji.

Samurajské ležení a vystoupení skupiny Gorin

Pro milovníky samurajů a samurajských zbrojí bude po celou dobu festivalu k vidění samurajské ležení, živý souboj v plné zbroji nebo ukázka japonské bojové lukostřelby Kyujutsu skupiny Gorin, kterou festival přivítá v Ostravě úplně poprvé. Členové Gorin mají za sebou již stovky vystoupení. Samotní Japonci, pro něž je slovo samuraj stále velmi posvátné o této skupině hovoří s úctou a chválou.

Prezentace bojových umění

K tomu nebude chybět prezentace bojových umění – Aikido, Karate nebo Judo.

Ti, kdo mají rádi tradice si přijdou na své při přehlídce tradičních japonských kimon. K vidění budou kimona dámská, pánská i dětská. Po celou dobu festivalu bude k vidění také unikátní výstava originálních Kimon a japonských svitkových obrazů Kakejiku.

Členové Gorin

Workshopy a prezentace japonských automobilů

Budou probíhat workshopy – Kaligrafie, Origami, nově workshop Mizuhiki, Furoshiki a další. Herní stoly s Go a Shogi nesmí chybět. Pro motoristy bude připravena prezentace luxusních japonských vozů značek Lexus, Toyota, Suzuki nebo Nissan. Bude se tančit a hrát na Taiko bubny.

 

Gastro zóna

Velkou novinkou letošního ročníku bude Gastro zóna a Prodejní zóna. V Gastro zóně se naučíte jak správně filetovat lososa, dáte si speciality japonské kuchyně, nebude chybět japonský čaj, káva ani sladkosti. Prodejní zóna nabídne stánky s japonskými předměty – japonská svítidla, malby technikou Sumi-e, ozdobné Mizuhiki, porcelán Ha-na-mi, na své si přijdou také milovníci nožů.

Edukační program

Edukační program bude pokračovat v neděli 17. 10. v Ostravském Muzeu, kde se zájemci mohou přihlásit na skvělé workshopy, připraven je také velký blok přednášek, ukázka stříhání bonsají anebo velmi významná beseda p. Olgy Struskové, autorky knihy Kinue Hitomi, o japonské atletce, která předběhla svou dobu. Významným hostem besedy bude p. Adolfína Tačová, dvojnásobná olympijská medailistka a účastnice olympiády v Tokiu v r. 1964.

Na toto vše, a ještě mnohem více srdečně zvou organizátoři z Česko-japonského kulturního centra.

Festival je realizován za podpory města Ostravy

Více informací naleznete ZDE