Invalidovna byla mezi filmaři oblíbená i v roce 2019

I v loňském roce patřila Invalidovna k oblíbeným filmovým lokacím. Natáčelo se zde několik historických seriálů zahraniční i české produkce, celovečerní filmy, videoklipy či studentský film.

Nezaměnitelná atmosféra, dlouhé chodby, patina a prostory, které nabízí řadu scénografických možností. Nejen proto je Invalidovna již od dob minulého režimu vyhledávaným místem filmových štábů z celého světa. Nebylo tomu jinak ani v roce 2019, kdy se na Invalidovně natáčely převážně historické seriály a mini série, celovečerní film, dva videoklipy i film studentů FAMU.Již tradičně se části barokní budovy několikrát proměnily v nemocnici. V německém historickém filmu Oktoberfest najdete záběry z východní chodby 1. patra i jedné z obytných jednotek, kanadsko-německá koprodukce krimi seriálu Shadowplay (o kterém jsme psali zde) zase zvolila jako kulisy válečné berlínské nemocnice nádvoří.Pozornost byla věnována také významným historickým osobnostem. Jedním z nejrozsáhlejších natáčení minulého roku se stal psychologický krimi seriál Freud z produkce Netflixu, který bude mít premiéru v roce 2020. V seriálu se objeví celá řada prostor Invalidovny včetně sklepení v roli vězení, dále také obytná jednotka, kaple nebo kotelna.Nádvoří a schodiště západního křídla Invalidovny se stalo dějištěm pro pokračování úspěšné koprodukční minisérie Marie Terezie, kterou v prosinci a lednu uvádí Česká televize. Více informací, díly online i řadu zajímavých fotografií z natáčení naleznete zde.

S historickou minisérií Spy city ze 60. let se do Invalidovny na chvíli vrátil archiv – záběry se natáčely na východní chodbě 1. patra a kancelář archivu v jedné z obytných jednotek. Více informací o sérii najdete např. zde.

V zahradách Invalidovny se poté natáčel studentský film An Empty bed, podívejte se na fotografie z natáčení od fotografky Zuzany Lazarové zde.