HVĚZDNÝ PRACH – Výstava luxusní české bižuterie na Portheimce

Museum skla Portheimka představí v rámci výstavního projektu výstavu luxusní české bižuterie Hvězdný prach. Zatímco český křišťál je v České republice všeobecně známou značkou, o české bižuterii se mnoho nemluví. Ve světě ale mají obdobný zvuk. Proto vznikla tato výstava, aby předvedla její hvězdnou současnost.

HVĚZDNÝ PRACH

Velkou konkurenční výhodou současné české bižuterie je její mnohotvárnost, v níž se jí nikdo nevyrovná. Výrobě a vzorování se stále věnují desítky velkých, středních i malých specializovaných firem soustředěných především v Křišťálovém údolí – dnešním Libereckém kraji, zejména na Jablonecku a Železnobrodsku. Bižuterie se vyváží a dodává do téměř stovky zemí světa formou polotovarů nebo hotových výrobků. K hlavnímu sortimentu v současnosti patří skleněné kameny, perle a perličky v nesčetném počtu typů, tvarů, velikostí, barev a jejich kombinací, v nabídce je ale také kovová bižuterie a další speciality.

Specifickou součástí portfolia českých firem jsou luxusní bižuterní šperky a módní kreace v podobě autorských konceptů, jedinečných originálů, limitovaných kolekcí, včetně spolupráce se světovými a domácími módními značkami, návrháři a celebritami, nebo zakázková výroba pro konkrétního náročného klienta. Česká bižuterie dokáže stále být i šperkem, jenž se neztratí na prestižních světových společenských akcích, přehlídkových molech, filmových premiérách či hudebních show.

Výstava je věnována hvězdné současnosti české bižuterie. Desítka firem pro Museum skla Portheimka ve spolupráci s kurátory Petrem Novým a Silvií Stanickou vybrala nebo vytvořila jedinečné výrobky navržené českými i zahraničními designéry. Jejich společnými tématy jsou exkluzivita, svět haute couture a celebrit. Unikátní součástí expozice jsou bižuterní šperky inspirované ženami se silným příběhem a charismatem – symbolický dárek Medě Mládkové k jejím nedávným stým narozeninám. Vystavené budou mimo jiné např. náhrdelník G&B bijoux navržený pro zpěvačku Adele, šperky pro Coco Chanel, náhrdelníky pro firmy Versace či J. P. Gaultier, korunka pro Miss Czech Republic a šperky pro vlivné světové návrháře. Nebudou chybět ani šaty z taneční soutěže StarDance, které pro tuto velkolepou show vytvořila Preciosa Crystal Components.

 

Hvězdný prach – výstava luxusní české bižuterie

10. 3. – 14. 6. 2020

Kurátoři:

Petr Nový (Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou)

Silvie Stanická (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně)

 

Doprovodný program:

2. 4. 2020 od 17.00 hodin

Kurátorská komentovaná prohlídka výstavy s Mgr. Silvií Stanickou

21. 5. 2020 od 17.00 hodin

Kurátorská komentovaná prohlídka výstavy s Mgr. Silvií Stanickou

 

Vernisáž: 9. března 2020 od 19 hodin

Výstava potrvá do 14. června 2020

Museum skla Portheimka, Štefánikova 68/12

Praha 5 – Smíchov

 

Více informací naleznete ZDE