Hukvaldy v neděli ožijí festivalem Souznění

Na Hukvaldech v neděli vyvrcholí 22. ročník Mezinárodního festivalu Souznění. Na venkovním prostranství v Hukvaldech a na YouTube kanálu Festival Souznění dopoledne vystoupí známá folklorní uskupení, jakými jsou Bálešáci z Uherského Hradiště, kapela Lipka z Jablunkova, cimbálová muzika Konopjan, dětský soubor Valášek, Valašský vojvoda či Dechová hudba Kozlovice. V podvečer se na Hukvaldech odehraje závěrečný festivalový galakoncert Alberta Černého s Lake Malawi a Kláry Vytiskové, kteří budou hrát v přímém přenosu na YouTube na kanálu Koncerty Českého rozhlasu.

Pokud to vzhledem ke zvládání pandemie covid-19 půjde, postaví pořadatelé MF Souznění na Hulvaldech i řemeslné stánky s tradičními výrobky a vánoční tématikou. Řemesla a dobroty zájemci navíc letos poprvé, a to za všech okolností, najdou i na virtuálním „adventním trhu“ na webu www.souzneni-festival.cz. Virtuální trh nabízí pestrou škálu domácích a řemeslných produktů – od ručně vyráběných vánočních ozdob, bylinkové kosmetiky a čokoládových specialit až po sýry, pečivo a pivo z malého pivovaru. Lidé si mohou vybírat v teple a pohodlí a nakoupené výrobky jim pak dorazí v balíčcích domů.

Pětidenní program Souznění, který ve středu 9. 12. zahájil koncert Davida Kollera, dosud díky přímým přenosům na YouTube a na vlnách Českého rozhlasu viděly a slyšely tisíce lidí.

Ve čtvrtek si na své přišli milovníci vážné hudby, které koncertem z Frýdeckého zámku na YouTube potěšili houslový virtuóz Václav Hudeček, Jana Hrochová – mezzosoprán, Martin Hroch – cemballo, Benda Quartet a jako host kontrabasista Janáčkovy filharmonie Lumír Kavík. Sestřih koncertu navíc odvysílá Český rozhlas na stanici Vltava na Štědrý den v pořadu Polední koncert, a to pod názvem Štědrodenní zámecká kratochvíle.

Dnes (11. 12.) účinkuje dívčí kapela VESNA zpěvačky a textařky Patricie Fuxové, která za svou debutovou desku Pátá bohyně (2018) získala nominaci Cen Anděl na „Objev roku“. Kapela zahraje od 18 hodin v přímém přenosu Českého rozhlasu v Ostravě a na YouTube kanálu Koncerty Českého rozhlasu.

Zítra (12. 12.) jsou plánovány venkovní obchůzky s koledou a volná vystoupení folklórních souborů před seniorskými domovy. Neděle pak v rámci MF Souznění patří zmíněnému programu na Hukvaldech.

 

Festival podporuje ze svého rozpočtu Moravskoslezský kraj. Dále statutární město Frýdek-Místek a obec Hukvaldy.

Záštitu nad festivalem převzali biskup Ostravsko – opavské diecéze František Václav Lobkowicz, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo, primátor statutárního města Frýdek-Místek Michal Pobucký a starosta obce Hukvaldy Luděk Bujnošek.

 

YouTube kanály, které jsou určeny pro sledování živých přenosů koncertů:

Koncerty Českého rozhlasu a Festival Souznění