Hudební festival JIHOČESKÉ NOVÉ HRADY 2022 nabízí pět celovečerních koncertů a unikátní výstavu slavných italských houslí čtyř staletí

Festival, který se již stal trvalou součástí jihočeského kulturního života, letos nabízí koncerty na Nových Hradech, v Dobré Vodě, Trhových Svinech a rakouské Altweitře.

Jihočeské Nové Hrady 2022

Umělecký ředitel festivalu, houslista Jaroslav Svěcený, který je zároveň v roli interpreta-hostitele, pozval špičkové interprety: varhaníka Pavla Svobodu, kytaristu Vladislava Bláhu, barytonistu Filipa Bandžaka, klarinetistku Annu Paulovou, varhaníka Pavla Svobodu, klavíristku Lucii Tóth, cembalistku Jitku Navrátilovou, mezzosopranistku Elišku Zajícovou, pěvkyni Vieru Gulaszi Maňáskovou, herečku Dejvického divadla Zdeňku Žádníkovou Volencovou…Osobitá dramaturgie bude opět šitá na míru jednotlivým místům konání koncertů. Například v barokním kostele v Trhových Svinech (24.7.) se laureátka mezinárodní soutěže Pražské jaro, klarinetistka Anna Paulová, propojí moderní hudbou s barokním repertoárem naší současné nejrenomovanější cembalistky J.Navrátilové, v kostele na Dobré Vodě zazní barokní varhany (fenomenální Pavel Svoboda) ve spojení s mezzosopránem Elišky Zajícové.

Výstava italských houslí čtyř staletí

Obrovským tahákem bude tentokrát i sobotní komentovaná Výstava italských houslí čtyř staletí (23.7.) v barokním sále Rezidence na Nových Hradech!

Program festivalu

Kurátorem výstavy a průvodcem bude Jaroslav Svěcený, který je zároveň soudním znalcem s mezinárodní působností v oboru smyčcových hudebních nástrojů. Na festivalovém koncertu v rakouské Altweitře (22.7.) vystoupí vynikající brněnský kytarista, prof. Vladislav Bláha a slovenská pěvkyně Viera Gulaszi Maňásková, barytonista Filip Bandžak nadchne svým sytým hlasem spolu s výbornou klavíristkou Lucií Tóth v sále Rezidence na Nových Hradech (23.7. večer). Na závěr je potřeba zmínit lahůdku letošního ročníku, kterou bezesporu je pokračování koncertně divadelního projektu Na Vivaldiho! Scénář napsala Zdeňka Žádníková Volencová z prestižního Dejvického divadla, která spolu se souborem Virtuosi Pragenses a J.Svěceným představí prostřednictvím jemného a chytrého humoru pravdivé příběhy ze života tohoto italského barokního génia.

,,Příprava letošního ročníku se už odehrávala v osvobozujícím, postvirovém duchu, my jsme se však, jak známo, nenechali odradit negativní rétorikou ani v loňském roce. I letos chceme festivalovými koncerty poukázat na fakt, že živá hudební kultura je nedílnou součástí naší společnosti. Hudba v krásném prostředí je tím nejlepším antidepresivem na ,,blbou náladu“, říká Jaroslav Svěcený.

Mgr. Vladimír Hokr, starosta města

„Jsem velmi rád, že i přes složité postkoronavirové období město a tradiční partneři podpořili pátý ročník našeho festivalu.  Díky tomu můžeme nabídnout místním občanům i turistům a jiným zájemcům o klasickou hudbu špičkové interprety a představit vzácné hudební nástroje.“

Vstupenky na festival

Vstupenky na festival je možno zakoupit na KIC Nové Hrady, tel.: 386362195, 602150208, kic@novehrady.cz , www.kicnovehrady.cz .

Cena vstupenky: 350 Kč.

Začátky koncertů jsou vždy ve 20:00.

 

Více informací naleznete ZDE