Harfistka Jana Boušková vystoupí v náhradním termínu 30.9. Zrušený koncert ze 14.7. se uskuteční, patronka festivalu vystoupí v šumperském klášterním kostele jako zlatá tečka

Po neočekávané zdravotní indispozici je harfistka Jana Boušková opět fit. Podařilo se zajistit náhradní termín za její zrušený koncert 14. července, náhradní termín koncertu bude 30. září od 19.00 v klášterním kostele v Šumperku. Program zůstává stejný jako na původní termín koncertu, tedy skladby J. S. Bacha, A. Dvořáka, J. Suka a B. Smetany.

 

Ještě před tímto koncertem se můžeme těšit na vystoupení houslového mága Pavla Šporcla. Jeho sólový koncert s podtitulem „Pocta Paganinimu“ proběhne v Kongresovém sále PLL v Jeseníku 20. září od 20.00. V programu zazní skladby J. S. Bacha, E. Ysaye, N. Paganiniho ad.

 

Předposledním koncertem festivalu bude vystoupení dalšího vynikajícího českého houslisty, který přiveze na festival projekt „Cigánská duše“. 25. září ve velkém sále KKC Rapotín se můžeme těšit na Jaroslava Svěceného a slovenský soubor Cigánski diabli. Duši potěší nejen klasické melodie, ale také cikánské písně v úpravách pro toto obsazení.

 

PAVEL ŠPORCL, housle

Pavel Šporcl je vnímán jako velmi výrazná a silná umělecká osobnost. Světově uznávaný kritik a historik Henry Roth ho zařadil jako jediného z českých houslistů mladé generace do své knihy Housloví virtuozové – od Paganiniho po 21. století. V koncertní sezóně 2001/2002 po uvedení Dvořákova houslového koncertu s Českou filharmonií v pražském Rudolfinu nazvali kritikové Pavla Šporcla talentem, který se rodí možná jednou za sto let. Houslista světového renomé vystupoval téměř na všech světadílech, vždy s mimořádným ohlasem.

 

JAROSLAV SVĚCENÝ, housle

Jeho koncertní turné a festivalová vystoupení obdivovali posluchači v USA, v celé Evropě, Mexiku, Chile, Rusku, Maroku, Indonésii, Indii, Thajsku a řadě dalších zemí. Jaroslav Svěcený stál u zrodu a dramaturgie dnes již úspěšných festivalů: Smiřické svátky hudby, Klášterecké hudební prameny, pražské Tóny Chodovské tvrze, Kocianovo Ústí (Ústí nad Orlicí) a Jihočeské Nové Hrady. Jaroslav Svěcený je zároveň uznávaným znalcem historie a stavby houslí významných houslařů 17. až 21. století a díky svým znalostem se stal vyhledávaným soudním znalcem v oboru smyčcové hudební nástroje.

 

JANA BOUŠKOVÁ, harfa

Jana Boušková je považována za přední světovou harfenistku, která Českou republiku výjimečným způsobem reprezentuje v zahraničí. Je zatím jedinou českou harfistkou, která vyhrála světově nejvýznamnější a nejuznávanější harfovou soutěž v USA. Vystupuje pravidelně sólově i v komorních sestavách na významných domácích i světových koncertních pódiích a festivalech. Je profesorkou na prestižní hudební univerzitě Royal College of Music v Londýně, vyučuje také na Královské konzervatoři v Bruselu a je docentkou na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze.

 

 

Festival KLÁŠTERNÍ HUDEBNÍ SLAVNOSTI nachází cestu ke stále početnějšímu publiku a je nedílnou součástí kulturního léta v Jeseníkách. Letos se koná od 1. července až do 30. září. Z původního počtu 15 koncertů museli organizátoři kvůli korona omezením slevit na devět. Nic to ale neubralo na jejich atraktivitě. Podařilo se zachovat vystoupení hvězd jako je kytarista Štěpán Rak, houslisté Pavel Šporcl či Jaroslav Svěcený s kapelou Cigánski Diabli, Epoque Quartet, Siempre Nuevo a další.