Filmová pohádka Jana Budaře Princ Mamánek zaujme i dospělé

Nemohli jsme si nechat ujít uvedení filmu Princ Mamánek spojeného s vyjímečnou událostí, kdy režisér,  scénárista, producent a představitel hlavní role v jedné osobě Jan Budař byl přítomen projekce a navíc se před představením zúčastnil autogramiády a  vylosoval dětské návštěvníky, kterým předával ceny z tomboly. Také odpovídal na otázky moderátorky a ve svých odpovědích zároveň přiblížil rozdílnost v rolích a postojích režiséra, scénáristy, producenta a v neposlední řadě také herce a představitele hlavní role.  

Filmová pohádka Princ Mamánek

Námět pohádky i její zpracování je podle našeho názoru velmi povedené, a všeho je dávkováno správnou mírou: napětí, životního moudra, filmových triků a  iluzí a to vše sladěno velmi dobře s hudbou. Jan Budař ji natočil jako svůj režisérský debut podle své knihy a svého scénáře, hraje titulní postavu a k filmu i složil hudbu. Kromě toho všeho včetně přirozeného ztvárnění role hlavního hrdiny filmu se skvěle zhostil i krátkého tanečního vystoupení, připomínajícího taneční roli boha Slunce Apollona zakladatele Královské taneční akademie Ludvíka XIV.,zvaného „Král slunce“.

 

Na plátně jsme sledovali příběh prince Ludvíka Otomara Karla XII. Rozeného Vznešený, který musí dospět v krále. Princ je ale i ve svém věku 39 let velmi těsně spjatý se svou milující maminkou, královnou Ludmilou, která mu nic mu nevytýká ani nekritizuje jeho chování , všechny jeho činy oceňuje, před vším se ho snaží starostlivě chránit  a tak Ludvík se ženěním nespěchá, protože má strach nejen ze tmy, lesa, komárů, a spousty dalšího ale také z žen. Při oslavě svých 39. narozenin urazí svého otce krále Radomila. Král nejprve od prince žádal omluvu a když viděl, že princ vůbec nechápe, za co se by se měl otci omluvit, připravil mu nečekaný narozeninový dárek: Princ se totiž druhého dne ráno probudil v lese v obyčejných šatech a v doprovodu poněkud drsného rytíře Hudrovala , který na rozdíl od maminky  ho za všechno nechválil, naopak mu lecos vytknul a přitom mu udělil nejednu užitečnou radu. Tak ho zavedl do světa obyčejných lidí, aby princ, dosud žijící jen se svými rodiči a služebnictvem na zámku, poznal běžné životní situace, normální život a snad konečně dospěl.

Napínavá cesta prince k lidem a poznání sebe sama

Princ zvyklý se nad ostatní povyšovat a dávat najevo svůj původ a postavení, brzy zjistí, že v některých situacích je takové chování nejen nezdvořilé, ale i nebezpečné. Díky oddanosti svého průvodce, který přes své poněkud drsné vystupování má na svém žebříčku hodnot na nejvyšší příčce přátelství, a to nejen ke králi Radomilovi, ale i k jeho synovi, také díky moudrosti, kterou sám načerpal na zámku četbou knih a v neposlední řadě díky setkání s dívkou, jež ho dokázala pochopit a přijmout i jeho chyby, se mu podaří uniknout všem nástrahám a splnit úkol, ze kterého by měla většina lidí strach. Na své cestě se princ hodně změnil, našel cestu ke svému otci, který mu sám svým příkladem ukázal, že místo vyčítání a obviňování druhých je dobré hledat nejprve chyby sám u sebe. Poznání přátelství a podpora blízkých prince zbavila zbytečných strachu z běžných věcí, a dokonce už nebál lásky k jiné ženě než k matce.

Při sledování velmi dobře zpracovaného příběhu jsme vtaženi do děje a celou dobu vnímáme nejen napětí, co prince na  jeho cestě potká a jaká setkání a úkoly ho čekají, ale cítíme také, že svými pocity nejistoty , strachem z neznámého, tápáním se nijak neliší od mnohých z nás.

Celý příběh je velmi dobře zapadá do zvolených lokací jako je třeba zámek Dětěnice nebo skalní městečka a lesy na Kokořínsku.

Pohádku doporučujeme pro děti od 8 let. A kdo by si chtěl přečíst celý příběh v knížce, má nyní možnost, protože u příležitosti zfilmování vyšla knížka Princ Mamánek (filmové vydání) v novém rozšířeném vydání plném ilustrací a fotek.

 

 

Foto: Cysnews