Do kin přichází film Mimi & Líza: Záhada vánočního světla

Film tvoří pásmo krátkých  animovaných filmů příběhů kamarádek bydlících v jednom domě Mimi a Lízy.

Mimi & Líza: Záhada vánočního světla

Každý společně prožitý příběh děvčátkům přináší nové poznatky a zjištění, které vždy večer před spaním  nevidomá, opatrná  a pořádkumilovná Mimi probere a zhodnotí se svým tatínkem a  neposedná a energická Líza  svěřuje své každodenní zážitky mamince.

Mimi & Líza: Záhada vánočního světla

Tety z pexesa

V tomto příběhu děvčata přicházejí nejen s nápadem, jak potěšit osamělého froté krokodýla v látkové  zemi, ale Líza najde způsob, jak si s nevidomou kamarádkou zahrát svoji oblíbenou hru pexeso, aby i ona hmatem mohla poznat obrázky.

Dešťovka Tour

V tomto příběhu děvčátka pochopí, že spolupráce může mít větší význam než závodění.

Agent Vitamin

Líza si zde uvědomí, že vitamíny jsou důležitější než bonbony. Právě ony jim totiž pomohly zahnat zlého bacila z hrdla známé operní pěvkyně.

 

Zrcadlo

Návštěva  nadšeného kadeřníka, který dokáže ženám splnit přání, jak chtějí vypadat jim přinesla zkušenost, že není dobré se snažit chovat jako někdo jiný a je důležité umět být sám sebou a řídit se svými city.

Neposlušná písmenka

V tomto příběhu se setkáváme nejen s písmeny abecedy, ale Mimi seznámí Lízu také s Brailovým písmem. Když se zoufalému básníkovi poztrácejí z básně písmenka,  zavolá na pomoc „svoje“ dirkovaná písmena a vysvětlí básníkovi, že písmena nechtějí dětem zprostředkovávat jen znalosti, ale také je pobavit.

Zakletý čas

V příběhu Zakletý čas poznáváme, co všechno je možné stihnout za hodinu.

Záhada vánočního světla

Poslední příběh  umožní děvčatům putovat v čase, aby odhalila dávnou křivdu, kterou v dětství způsobili obyvatelé jejich domu svému nešikovnému kamarádovi. Děvčátka nejen zasáhnou do příběhu, který se udál v minulosti a napraví co se odehrálo špatně, ale zde Mimi prokáže  schopnost orientovat se bez zraku a najít ve tmě cestu a zachránit tak s jednoho z přátel.



Všechny příběhy mají jedno společné: Dívky, ač mají zcela odlišnou povahu, se dovedou velmi dobře doplňovat a navzájem ovlivňovat a přitom každá zůstat sama sebou. Mimi zavede Lili do světa, ve kterém je třeba si vypomáhat jinými smysly, než je zrak a Lily má spoustu nápadů, jak svojí kamarádce zprostředkovat to, co sama vidět nemůže. Velmi citlivě vnímáme večerní povídání s maminkou a tatínkem, kteří projevují pro jejich zážitky velké porozumění a dovedou svoje holčičky správně pochopit.

 

Film vstupuje do distribuce skoro současně v českých a slovenských kinech (premiéra v ČR je plánována na 6. prosince 2018). Do českých kin jej uvede distribuční společnost CinemArt.

 

Mimi & Líza: Záhada vánočního světla