Festival alternativní hudby KOŘENY nabídne „jinou“ skvělou hudbu

V malém sále Domu kultury a Čajovně Magnolia proběhne v sobotu 1. února 2020 od 16. hodiny až do půlnoci festival Kořeny. Festival nabízí svým návštěvníkům kvalitní nekomerční hudbu mnoha žánrů. Na letošních Kořenech zahrají duo DOIS (latino), violloncelové TARA FUKI, písničkářská legenda OLDŘICH JANOTA a oblíbená reggae punková dvojka VASILŮV RUBÁŠ. Hudební program festivalu začíná od 17 hodin v Malém sále Domu kultury, ale už v 16.00 probíhá v Čajovně Magnolia hned vedle sálu komentovaná ochutnávka čajů. Vstupenky na festival Kořeny lze zakoupit v předprodeji v Turistickém informačním centru města za 120 Kč, anebo v den konání akce na místě za 150 Kč.

Jedenácté KOŘENY zahájí už v 16.00 komentovaná ochutnávka čajů v Čajovně Magnolia. Od 17.00 zahájí hudební program festivalu na pódiu malého sálu domu kultury DOIS, příjemná, pohodová formace ve složení zpěvačky Zuzany Vávrové a baskytaristy Ládě Garaje. Od půl sedmé se bude pokračovat v meditativní poloze, o kterou se postará písničkářská legenda, experimentální hudebník a básník Oldřich Janota. Mezi největší lákadla letošních Kořenů patří TARA FUKI. Konkrétně se jedná o dvě skvělé muzikantky Andreu Konstankiewiczovou a Dorotu Bárovou. Tato dvojice experimentálních violloncelistek vystoupí na festivalu od 20 hodin. A fanoušci se mají na co těšit, neboť toto originální seskupení patří už dvě dekády k tomu nejlepšímu, co lze na naší alternativní scéně slyšet. Závěr bude patřit alko–panko–reggaeovému odvazu, který si vezme na starost skvělá pražská dvojka VASILŮV RUBÁŠ z Prahy.

„Myslím si, že akce podobného typu, kdy dostává prostor tak trochu „jiná hudba“ jsou potřeba více, než kdy před tím. Podívejte, čím nás pořád dokola krmí komerční rádia, pořád to samé. Nové, svěží a objevné věci v podání zajímavých kapel, nemají šanci se více prosadit. Je potřeba vytvářet příležitosti, kde tuto hudbu veřejnosti představit. No a Kořeny přesně takovouto příležitost nabízí,“ uvedl jeden ze zakladatelů festivalu Zbyněk Gerlich. Alternativní hudba ve Frenštátě pod Radhoštěm zněla v rámci této akce poprvé už v roce 1998. Tehdy se v Domě kultury konal první ročník Kořenů. Postupně se na festivalu představila celá plejáda známých jmen alternativní hudební scény, jako jsou kapely a interpreti Pluto, Vltava, Sluneční orchestr, Čankišou, Ty Syčáci, Tam-Tam Orchestra, Radůza, Monika Načeva, Vladimír Merta, Vlastislav Matoušek, Dagmar Andrtová Voňková a mnoho dalších. Poslední Kořeny se konaly v Zubří v roce 2007. V roce 2018 byl po jedenáctileté pauze festival svými zakladateli obnoven a vrátil se do Frenštátu, zde už třetím rokem pokračuje v dobré tradici a nabízí to nejlepší, co se v našich zeměpisných šířkách v oblasti nekomerční hudby nabízí.