Dvě stě let od narození přírodovědce Mendela připomene Déčko novým seriálem Tajemství pana M.

Fascinující dobrodružství plné netušených objevů prožije parta dětí v novém osmidílné seriálu Tajemství pana M. Malí diváci se prostřednictvím záhadného muže v podání herce Pavla Kříže přiblíží k vědci a zakladateli genetiky Gregoru Johannu Mendelovi, od jehož narození letos uplyne dvě stě let. První epizodu uvede Česká televize ve čtvrtek 3. března 2022 od 15:35 hodin na Déčku.

Tajemství pana M.

„Když hrajete s dětmi, musíte počítat s tím, že všechno bude jinak. Svým nepřetržitým povídáním, pošťuchováním a smíchem, mnohdy těsně před klapkou, vás udržují v neustálé pozornosti a soustředění. Navíc text řeknou pokaždé trochu jinak. Je to daň, kterou za jejich autenticitu rád zaplatím. Všichni tři byli skvělí. Obdivoval jsem, jak byli připraveni a vydrželi často dlouhé a náročné směny,“ vzpomíná na natáčení představitel Mendela herec Pavel Kříž. Do konkurzu na tři dětské role se přihlásilo celkem přes sedm tisíc děvčat a chlapců. Divákům se po boku Pavla Kříže nakonec představí Theo Schaefer, známý ze seriálu Kukačky, a Kamila Vamberová spolu s Janem Šťávou, pro které Tajemství pana M. představuje první zkušenost před televizní kamerou.

Na samém počátku příběhu zavede tři školáky objev starobylé zahrady uprostřed moravské metropole na augustiniánské opatství na Starém Brně. Právě zde v devatenáctém století působil zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel. Zvláštní příběhy a události, které trojice dětí prožívá, se až nápadně prolínají právě s jeho osobou.

„Mendela nepředstavujeme jako nudného učence. Naopak. Chtěli jsme pro děti vytvořit především zajímavý příběh, který přirozeně odkryje jeho mnohovrstevnatou osobnost. Mendel totiž zdaleka nebyl jen otcem genetiky, ale výrazně zasáhl i do řady dalších oborů včetně včelařství, meteorologie nebo astronomie,“ říká kreativní producentka seriálu Svatava Šenková a autor scénáře a režisér Pavel Šimák ji doplňuje: „Mendelův příběh je jedinečný. Fascinace dávnými pokusy a objevy, jejich propojování se současnými možnostmi děti baví a motivuje. Zároveň v nich buduje pozitivní vztah k vědě.“

Kde se seriál natáčel

Seriál se natáčel v unikátních prostorách starobrněnského kláštera, kde Mendel řadu let působil, v jeho rodném domě ve Vražném-Hynčicích, v tajuplné zahradě v Oslavanech a v řadě dalších lokalit Brna a okolí. Za cíl si klade přiblížit nejmladší generaci diváků osobnost moravského přírodovědce, jehož pokusy s křížením rostlin, především hrášku, jej proslavily po celém světě. Souběžně s vysíláním pořadu se navíc zájemci mohou na webových stránkách Déčka zapojit do speciální kvízové soutěže, která bude vycházet z obsahu jednotlivých epizod pořadu.

Osmidílný seriál, jenž Česká televize představí v premiéře 3. března, vznikl ve spolupráci se Statutárním městem Brno, Akademií věd České republiky, Jihomoravským krajem, výzkumným centrem CEITEC Masarykovy univerzity a Mendelovou zemědělskou a lesnickou univerzitou v Brně.

Více informací naleznete ZDE

 

Pavel Kříž jako Tajemný pan M.