Druhý nejlepší výsledek pro Česko na Eurovizi: skupina Vesna je desátá

Šestičlenná skupina Vesna uzavřela první desítku nejlepších písní sobotního finále 67. ročníku soutěže Eurovision Song Contest, a to se skladbou My Sister’s Crown. V té česky, anglicky, ukrajinsky a bulharsky zpívá o podpoře pro každého, kdo se cítí být bezmocný, zahnaný do kouta. Hostitelem letošní Eurovize byla Velká Británie. Křišťálový mikrofon pro vítěze si z Liverpoolu odváží reprezentantka Švédska. Ve finálovém výběru se o hlasy diváků a odborných porot ucházeli interpreti ze šestadvaceti států. Dosavadní nejlepší umístění pro Českou republiku získal v roce 2018 zpěvák Mikolas Josef, který obsadil šestou příčku.

67. ročník soutěže Eurovision Song Contes

„Byl to neuvěřitelný zážitek. Na každé zkoušce v liverpoolské aréně, při semifinálovém kole i při samotném finále jsme registrovaly ohromnou podporu fanoušků. Dojímalo nás to, ani teď nemohu skoro mluvit,“ popsala svoje emoce bezprostředně po skončení přímého přenosu finálového večera Barbora Juránková, houslistka a jedna ze zpěvaček Vesny.

Vesna

„Do první desítky se na Eurovizi dostal zástupce Česka teprve podruhé. Je to skvělý úspěch pro kapelu i celý tým, který vystoupení Vesny pro Liverpool připravoval. Hudebnice tři měsíce doslova dřely ve zkušebně, aby na svůj debut před eurovizním publikem byly dokonale připravené. O design světel se pak postaral Matyáš Vorda, o kamerovou režii Vít Bělohradský a autorem pódiových kostýmů je návrhář Jan Smejkal,“ vyjmenovává spolupracovníky šéf české delegace na Eurovizi Kryštof Šámal.

Vesna : My Sister’s Crown

Autorkami písně My Sister’s Crown jsou hudebnice Patricie Kaňok Fuxová, Tanita Yankova a Kateryna Vatchenko. Pro spolupráci na pódiové prezentaci v Liverpoolu oslovila kapela Vesna choreografku Zuzanu Zizoe Veselou. „Píseň, se kterou se dívky přihlásily do Eurovize, jsem poprvé slyšela loni v prosinci. Hned mě zaujal rytmus a hutný beat v pozadí, který ve mně vyvolával určité emoce síly a naděje. A protože jsem také režírovala videoklip k My Sister’s Crown, tak jsem i pro živé vystoupení na Eurovizi obsahově vycházela z nesouhlasu Vesny s projevy nadvlády, manipulace, útlaku. Vyzdvihnout jsme pak chtěly slovanství, křehkost a ženství,“ vysvětluje.

Tuzemského zástupce v soutěži vybírají čeští i zahraniční fanoušci v národním kole, které pořádá Česká televize. Vesna tak měla účast v Liverpoolu jistou už na začátku února. Doposud se Česko Eurovize zúčastnilo jedenáctkrát, z toho do Velkého finále postoupilo pět reprezentantů. V roce 2016 zpěvačka Gabriela Gunčíková, o dva roky později zpěvák Mikolas Josef, v roce 2019 skupina Lake Malawi, loni trio We Are Domi a letos Vesna. Ta bezprostředně po mezinárodním úspěchu vydá hudební nahrávku EP s novými skladbami, které bude obsahovat i akustickou verzi úspěšné písně My Sister’s Crown.

Zdroj: Česká televize

 

V národním kole Eurovize 2023 zvítězila skupina VESNA