Do kina nebo divadla autem s dětmi, odstartoval festival Art Parking

Na parkovištích Pražské tržnice a Nákladového nádraží Žižkov začal multižánrový festival Art Parking, který dává prostor živému umění. Na principu drive-in nabízí divákům v automobilech od 24. 4. do června desítky divadelních představení, koncertů i filmových projekcí. Jedna celá programová linie je věnována dětem.

 

Živé umění potřebuje sdílený okamžik „tady a teď“

 

Cílem festivalu Art Parking je umožnit bezpečné setkání člověka s živým uměním, které se neomezuje na streamování on-line vysílání, ať už divadelních inscenací, koncertů, nebo virtuální společné sledování filmů. „Nechceme se ustreamovat k smrti, živé umění potřebuje živého diváka a naopak,“ vysvětluje dramaturg festivalu Karel Kratochvíl, který chce nabídnout prostor co nejširší škále performerů napříč žánry, jež jsou současnou situací postiženy. 

 

Festival pro celou rodinu

 

Art Parking myslí na všechny věkové kategorie diváků a nezapomíná ani na rodiny s dětmi. Vyměnit okoukané hřiště nebo pro děti ne vždy zábavné procházky mohou návštěvníci za divadelní představení i filmové projekce pro nejmenší. „Karanténa pro rodiny s dětmi je nesmírně těžká. Hračky děti znají nazpaměť a nejbližší hřiště od domova se jim už za ty týdny také muselo okoukat. Chceme i jim nabídnout nevšední zážitky,“ říká Jakub Vedral, spoluautor projektu. Od 1. května bude Art Parking na nákladovém nádraží Žižkov promítat každý den v 11.00 hodin rodinné filmy. Projekce začíná snímkem Paddington 2. Ani o živé umění rodiny nepřijdou. V sobotu 2. května bude na Pražské tržnici v Holešovicích hrát kapela BomBarďák pro děti všeho věku.

Počet parkovacích míst je kvůli bezpečnosti omezený

 

Celý proces objednávky vstupenek, samotná kulturní produkce, včetně distribuce občerstvení, proběhne bezpečně a bezkontaktně z prostředí domova nebo osobního automobilu. Art Parking zaručuje kulturní zážitek bez nutnosti vystoupit z vozu a jakéhokoli fyzického kontaktu. Bezpečnost je zaručena, rozestupy mezi vozidly jsou větší než u parkovišť při nákupních centrech. 

Producentem festivalu Art Parking jsou agentury Art Prom a Hypnosis, které mají mnohaleté zkušenosti s pořádáním venkovních kulturních akcí, festivalů a eventů. Záštitu nad akcí převzala pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková, Hrdým partnerem Art Parkingu je Pilsner Urquell. Partnery scény na Nákladovém nádraží Žižkov jsou MČ Praha 3, Terminál Žižkov a Central Group. Prodej vstupenek probíhá přes službu GoOut.

Dětský program tento týden:

1/5/2020, 11.00, Nákladové Nádraží Žižkov: Paddington 2
2/5/2020, 11.00, Nákladové Nádraží Žižkov: Ovečka Shaun ve filmu: Farmageddon
2/5/2020, 16.00, Pražská tržnice v Holešovicích: BomBarďák
3/5/2020, 11.00, Nákladové Nádraží Žižkov: Mirai, dívka z budoucnosti
3/5/2020, 16.00 Pražská tržnice v Holešovicích: Prozření mladého Horáčka, Divadlo  D21