Divadlo F. X. Šaldy připravuje představení BOUŘE – Taneční drama podle stejnojmenného dramatu A. N. Ostrovského.

Liberecký baletní soubor uvede v historické budově Šaldova divadla již tento pátek 29. března 2019 svoji první premiéru v sezóně – taneční drama Bouře. Choreografie, režie i zpracování libreta se ujala Alena Pešková (šéf libereckého baletu),  která se nechala inspirovat Ostrovského dramatem Bouře z roku 1860. Toto mistrovské dílo se v průběhu času dočkalo mnoha různých zpracování – přes několik filmových adaptací až po slavnou operu Leoše Janáčka Káťa Kabanová. Liberecká Bouře nabídne divákům nonverbální zpracování zakázané lásky s tragickým koncem.

Celý příběh se odehrává v Kalinově, malém městě na břehu řeky Volhy. Obyvatelé města jsou drsní, k sobě vzájemně falešní a velmi sobečtí. Městu tvrdou silou vládne nejsobečtější a nejchamtivější z nich – bohatý kupec Dikoj, který spolu s vdovou Kabanovou tvrdě prosazují svá pravidla. Citlivá Kateřina, manželka syna vdovy Kabanové Tichona, si těžce zvyká na despotickou tchýni i manžela, který se jí nedokáže zastat. Není se tedy čemu divit, že se zamiluje do mladého Borise, synovce kupce Dikoje. Tichon odjíždí na obchodní cestu. Kateřina zůstává sama v prostředí, které nenávidí a její touha žít si po svém vzrůstá…

Hudbu k Bouři složil pianista, aranžér a skladatel Michal Vejskal, který spolupracuje s divadelním režisérem Davidem Šiktancem. Jeho posledním dílem je příprava inscenace Pan Kolpert v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. S Alenou Peškovou spolupracoval poprvé a Bouře je jeho první autorskou hudbou takto velkého rozsahu. Během představení diváci uslyší i originální text hry, včetně tradičního ruského chorálu, oboje vhodně zakomponované do celé hry. Scény a přípravy kostýmů se ujal zkušený, nejen kostýmní výtvarník pan Aleš Valášek. Spolu s Alenou Peškovou se shodli na tom, že tato inscenace nebude lpět na času a prostoru, které byly určené Ostrovským. Kostýmy jsou inspirované secesí, ale patrná je i uniformita módy padesátých let. Vzhledem k velkému prostorovému omezení budou mít diváci možnost shlédnout například most, který se může stát zároveň i molem, promenádou či střechou domu.

 

Ivona Jeličová jako Káťa Kabanová

Režisérka a choreografka, umělecký šéf baletního souboru v Liberci Alena Pešková, vystavěla jednotlivé role přímo na tělo konkrétním tanečníkům.

V hlavní roli něžné Káti Kabanové se divákům představí sólistka Národního divadla v Brně Ivona Jeličová – držitelka prestižní ceny Thálie 2009, kterou získala za roli Maryši. Do role Kátina milence Borise je obsazen nadaný tanečník australského původu Rory Ferguson, kterého diváci měli možnost spatřit spolu s Jaroslavem Kolářem v roli lakomce Eduarda Vydřigroše ve velmi úspěšné Vánoční koledě. V Bouři tančí opět celý soubor a jednotliví tanečníci se publiku představí ve velmi rozmanitých rolích.

Druhá premiéra tanečního dramatu se uskuteční 7. dubna 2019. Následně uvede v listopadu baletní soubor komedii Sluha dvou pánů.

 

Osoby a obsazení:

Kateřina Kabanová                                    Ivona Jeličová

Boris Gregorjevič                                      Rory Ferguson

Marfa Ignatěvna Kabanová, Vdova              Margaux Thomas

Tichon Ivanyč Kabanov                              Mischa Hall

Varvara                                                    Rie Morita

Váňa Kudrjaš                                            Jaroslav Kolář

Kuligin                                                      Joseph Edy

Dikoj, Kupec                                             Macbeth Kaněra

Glaša, Služebná                                        Annabel Pearce

Fekluša, Poutnice                                      Veronika Šlapanská

Šapkin                                                     Jan Adam

Měšťané, Měšťky, Vize                               celý soubor a externisté Dominik Müller, Jiří Plášil