Dalibor Gondík vyjede karavanem na Slovensko

Netradiční cestopis nazvaný V karavanu po Slovensku připravila Česká televize. Představí přírodní krásy a památky východních sousedů a zároveň dá návod, jak trávit dovolenou v obytném voze, tedy v karavanu. Moderátor Dalibor Gondík poprvé vyjel 9. ledna 2020 a po šest čtvrtečních večerů se přihlásí vždy ve čtvrtek vždy od 21:00 na ČT2. Režie Jakub Wehrenberg.

Dalibor Gondík se v karavanu vydává z jižního cípu Slovenska až do Strážovských vrchů. Objevuje úchvatná historická města a vesničky, ale také velkolepé hory, hrady a v neposlední řadě i místní gastronomii. „Cestování samotného mužského v karavanu je originální nápad a moc jsem si ho užil,“ vzpomíná moderátor. „Navíc jsme byli vybaveni fantastickou kamerovou technikou, takže jsme pořídili záběry, které směle konkurují světovým stanicím, které se specializují na dokumenty o přírodě,“ zdůrazňuje Dalibor Gondík. „Když jsem přečetl scénář a zjistil, že se dostaneme nejen na známá místa, ale divákům ukážeme i nejeden utajený skvost, neváhal jsem a do natáčení se s chutí pustil,“ netají se režisér Jakub Wehrenberg. Přiznává, že sám Slovensko dosud dobře neznal. „Jsem také velkým fandou pořadů, kde si průvodce na vlastní kůži vyzkouší různé dovednosti či si dokonce hrábne na dno svých sil. I to se v našem pořadu, myslím, docela povedlo a Dalibor to neměl vždy jednoduché,“ láká režisér diváky ke sledování.

Diváci se mohou těšit na Liptov, Malou Fatru, do Tater, do národního parku Poloniny, Dubnické opálové doly uprostřed Slánských vrchů, na Zemplínskou Šíravu a mnohá další místa. „Slovensko jsme vybrali proto, že ho naši diváci historicky dobře znají, ale v poslední době ne tolik vyhledávají,“ říká kreativní producentka Lucie Kapounová. „Tato sousední země je přitom lidem z České republiky opravdu na dosah a karavan je skvělým prostředkem, jak si dovolenou v horách, u vody i ve městech užít,“ dodává producentka a připomíná, že všechny bezmála půlhodinové díly vznikaly se sloganem: Cesta je cíl. Moderátor v jednotlivých dílech ukáže, jaká úskalí v karavanu na cestovatele čekají, poradí, jak si naplánovat trasu, na co se připravit, co nezapomenout, čeho se vyvarovat. „Po natáčení jsem byl tak nadšený, že jsem si karavan na nejbližší víkend pronajal a s manželkou jsme hned vyrazili do kempu. A o příští dovolené je rozhodnuto! Jedeme karavanem!,“ odkrývá své plány Dalibor Gondík.

Námět: Regina Prouzová Květoňová / scénář: Radka Lokajová, / režie: Jakub Wehrenberg / dramaturgie: Kateřina Šardická / vedoucí produkce: Jan Vlček / hlavní kamera: Jakub Kolář / kreativní producent: Lucie Kapounová