Jak jsme chodívali do školy – 1880–1918–1980.


Výstava mapuje školství a výuku v období let 1880–1980.

Termín konání výstavy:

1.5. do 30. 9. 2018.

Místo konání výstavy:

Hrad Bítov

Při příležitosti stého výročí vzniku samostatného Československa bude část výstavy věnovaná také roku 1918 a vlastenectví. K vidění jsou školní pomůcky, učebnice, obrazy, mapy a vybavení školních tříd. Děti si budou moci vyzkoušet psaní namáčecím perem, případně se vyfotit ve starých školních lavicích v instalované třídě.

Výstava mapuje školství a výuku v období let 1880–1980, zmíněna je ale i výuka ve středověku, tereziánské reformy (1774) nebo tradice české vzdělanosti v 19. století. Při příležitosti stého výročí vzniku samostatného Československa je část výstavy věnovaná také roku 1918 a vlastenectví, kdy byly děti cíleně vedeny k hrdosti na svoji zem vycházející z české historie. Vlastenectví a hrdost se znovu silně objevují v období německé okupace, v té době docházelo k zavírání českých škola a zákazu či cenzuře některých učebnic. Dějepis, literární historie a filozofie se staly nežádoucími předměty. Část výstavy je věnována také socialistickému školství. Část výstavy je orientována také na školu budoucnosti a využití nových technologií v kontrastu s výroky Jana Amose Komenského. Děti si budou moci vyzkoušet psaní namáčecím perem, případně se vyfotit ve starých školních lavicích v instalované třídě. 

Vstupné je zahrnuto ve vstupném na okruhy č. I. až IV. v otevírací době hradu.

Hrad Bítov

Bítov založil český kníže Břetislav I. kolem roku 1055 v místě původního hradiska. Hrad ovládal velkou část jihozápadní Moravy a byl královskou pevností chránící jižní hranici státu před vpády z Rakous. Vystřídaly se zde rody Lichtenburků (1307–1572),  a Jankovských z Vlašimi (1612–1755), kteří přestavují hrad v duchu renesance a zakládají hradní zbrojnici. Dalším rodem jsou Daunové (1755–1904), za nich hrad dostává dnešní novogotickou podobu. Nejznámější z nich, Leopold hradbě Daun, držitel Řádu zlatého rouna a polní maršálek Marie Terezie. Následovali Haugwitzové z Náměště nad Oslavou (1904–1906), dědicové Daunů. Většinu zděděného majetku stěhují z Bítova právě na Náměšť nad Oslavou. Posledním majitelem byl baron Jiří Haas z Hasenfelsu (1912–1945), majitel porcelánky Haas a Czjzek ve Slavkově u Karlových Varů a zakladatel jedné z prvních soukromých ZOO u nás. Obohatil hradní zoosbírky o 49 kusů vycpaných psů, největší sbírku svého druhu na světě.

Více informací naleznete https://www.hrad-bitov.cz/cs