Charitativní koncert hornisty Baboráka a jeho Orquestriny podpořil předčasně narozené děti

Přední český hornista Radek Baborák spolu se svým uskupením Orquestrina nabídl nevšední kulturní zážitek, pokřtil nové album Piazzolla a ještě pomohl organizaci Nedoklubko, které věnoval část výtěžku ze vstupného.  Ojedinělý koncert se konal ve zcela zaplněném prostoru pražské La Fabriky v pondělí 9. 3. 2020.

Speciálním hostem večera byl velvyslanec Argentiny pan Roberto Alejandro Salafia. Koncert doplnili Patricie Poráková a Javier Antar svým famózním tanečním vystoupením. Album Piazzolla pokřtili Otakar a Ondřej Brouskovi. „Na dnešní koncert jsem dorazil jako kmotr. Důvodů jsem měl několik – Radek Baborák je můj kamarád, moc se mi líbí, co dělá, a hlavně i proto, že část výtěžku z tohohle večera jde na dobrou věc, tedy ve prospěch organizace Nedoklubko, která podporuje rodiny předčasně narozených dětí,“ objasnil svoji účast Ondřej Brousek.

 

V závěru koncertu publikum aplaudovalo ve stoje v rytmech argentinského tanga na pomezí klasické hudby, moderny a jazzu.

Organizace Nedoklubko převzala výtěžek ve výši 18 900 Kč. Finance budou použity na činnost organizace, která již 18 let podporuje rodiny předčasně narozených dětí v České republice.

 

A jak vlastně tato spolupráce vznikla? Proč si Radek Baborák vybral právě Nedoklubko?
Uznávaný hudebník, člen několika hudebních uskupení a orchestrů, Vojtěch Nýdl je tatínkem předčasně narozené Johanky. Začátky jejího života nebyly jednoduché a Vojtěchu Nýdlovi a jeho ženě v časech nejtěžších pomohlo právě Nedoklubko. Proto se hudebník rozhodl organizaci podpořit. Koncert v La Fabrice tak byl první vlaštovkou spolupráce, kdy oslovil svoje kamarády a kolegy z Orquestriny, kteří bez zaváhání souhlasili a myšlenku spolupráce podpořili.

 

Dceři Vojtěcha Nýdla jsou dnes čtyři roky. Narodila se s porodní váhou 510 gramů a svůj život si musela tvrdě vybojovat. „Na neonatologii je zrození a smrt v přímém přenosu. Jednou tam postýlka je, druhý den tam být nemusí. Jsou to tak bolestivé věci! Ale zároveň to člověku přináší větší vědomí toho, že ne vše dokáže ovlivnit. Lze jen doufat a mít naději,“ říká tento hráč na klarinet a dodává: „Stala se taková velká věc v našem životě. A co dál? Myslím, že jestli někomu pomůže vědět, že i beznadějná situace může mít šťastný konec, má smysl se o příběh podělit. Proto mne napadla spolupráce s Nedoklubkem.“

 

„My jsme velmi rádi za toto nové spojení. Je to známá věc, že hudba léčí, hladí, pomáhá. Přesně o to se snažíme i my v Nedoklubku. Vojtěchu Nýdlovi moc děkujeme a těšíme se na další spolupráci,“  říká výkonná ředitelka Nedoklubka Lucie Žáčková.  

 

Celou řadou svých projektů se Nedoklubko snaží podpořit rodiče po předčasném porodu, kterým svým mottem „Nejste v tom sami“ dodává naději.

 

Organizace vydala terapeutickou knihu Vítej, kulíšku, dvakrát ročně vydává a distribuuje do všech perinatologických center časopis Nejste v tom sami. Projekt Chobotnice pro kulíšky zajišťuje do inkubátorů v českých porodnicích terapeutické chobotničky, které vznikají pod rukama stovek dobrovolnic z celé republiky. Ty významně pomáhají i s novou Čepičkou na doma, jež obdarované mamince děťátka, které je propouštěno domů, nese poselství, že ten největší a nejtěžší boj je již za nimi.

 

Sérií charitativních běhů organizace upozorňuje veřejnost na problematiku předčasných porodů, ale také z výtěžku finančně podporuje oddělení neonatologií. Nedoklubko se dále pouští i do oblasti prevence a přímou peněžní podporou v rámci projektu Pomáháme (ne)donošení pomáhá lékařskému výzkumnému týmu z VFN, porodnice u Apolináře.