Básník Jiří Kratochvíl debutuje ručně psanou sbírkou poezie …k sobě.

Jiří Kratochvíl je básník a textař stojící za instagramovým projektem cyklusZeMě. Autorskou poezii tvoří od roku 2017, patří mezi první „insta-básníky“ v Čechách. Na svém profilu takřka na denní bázi publikuje básně a slovní hříčky odrážející jeho pohled na svět a vztahy. Nyní vychází první offline tvorba Jiřího Kratochvíla – kniha …k sobě., kterou napsal ručně, stejně jako básně na svém instagramovém účtu.

Ručně psané básně jsou nezaměnitelným poznávacím znamením Jiřího Kratochvíla, kterým je rozpoznatelný napříč sociálními sítěmi a poetickou tvorbou. Napsat ručně celou knihu byl tedy od začátku záměr. „Že napíšu knihu, jsem si začal připouštět po roce tvoření a publikování básní na Instagramu. Některé lidi má poezie natolik zaujala, že si začali psát o knihu sami,“ říká Jiří Kratochvíl, jehož účet cyklusZeMě sleduje více než 36 tisíc lidí.  

Prvotní myšlenka na vznik knihy tedy byla na světě, ovšem Jiří Kratochvíl chtěl k této výzvě přistoupit po všech stránkách zodpovědně. Proto se až téměř o tři roky později začala rodit analogová forma sbírky, jejíž vytvoření trvalo více než půl roku a stojí za ní usilovná, každodenní práce – od tvoření texů, konceptu knihy, přepisování až po grafickou úpravu, kresby a tisk.  „Jen samotné přepisování trvalo měsíc čistého času a ke konci jsem měl náběh na zánět šlach,“ konstatuje autor a dodává: „Některé texty tak vznikaly nejen z duševní bolesti, ale i té fyzické.“

Kniha …k sobě. má 248 stran, ale jednotlivé stránky nejsou číslované, což zachovává vizuální volnost.  Pro básnickou sbírku je netypické i to, že má kontinuální, chronologický příběh. Ručně malované kresby uvozují jednotlivé kapitoly a umocňují nejen děj, ale také sdělení knihy samotné. Na kresbách Jiří Kratochvíl spolupracoval s grafičkou Markétou Coubalovou (kvůli protipandemickým opatřením pouze online).

„Letos mi bylo pětadvacet a vzhledem k tomu, že publikuji pod pseudonymem cyklusZeMě, chtěl jsem pomocí této knížky v sobě uzavřít nějakou pomyslnou kapitolu, cyklus a jít zase v životě dál. Možná právě proto se jmenuje  …k sobě. Zúčtovávám v ní sám se sebou a splácím dluhy z minulosti. Ač kniha vznikala půl roku čistého času, troufám si tvrdit, že to, co je v ní, se ve mně tvořilo celý život. Možná od té doby, kdy jsem napsal první báseň, směřovala má cesta k tomuto výsledku,“ uzavírá Jiří Kratochvíl.

 

…k sobě.; Jiří Kratochvíl; 248 stran; 349 Kč.

Kniha je k dostání pouze na www.2market.cz/umelec/jiri-kratochvil/