Ambroš Ladies orchestra



Booking.com

Ambroš Ladies orchestra

Nová hvězda na hudební scéně-Ambroš Ladies orchestra. Na začátku ledna se v Sále Martinů HAMU na Malostranském náměstí uskutečnil velmi zdařilý zahajovací koncert Ambroš Ladies Orchestra. Na programu byl Koncert d moll pro dvoje housle a orchestr J. S. Bacha a 2 skladby Felixe Mendelsohna – Bartholdyho: Symfonie č.1 C dur a koncert d moll č.1 Na hudebnicích bylo vidět s jakou radostí a zapáleným nadšením pro výraz a rytmizaci hrají. Orchestr již v premiérovém uvedení ukázal svoje kvality a sehranost. Pověstnou třešničkou na dortu pak byly výkony obou sólistů Miroslava Ambroše a Olgy Šroubkové. Večer byl výjimečným a hlubokým hudebním zážitkem. Pořadatelem koncertu byl Tomáš Teska z agentury CZECHCONCERT, který je zároveň i patronem orchestru.

Vznik orchestru

Ženy a vážná hudba. Dvě slova, která spolu souvisejí více, než by se možná na první pohled zdálo. Sdílí spolu půvab a skrytou krásu, tajemno i přímost, vášeň i klid. Není divu, že spojení ženskosti a hudebního nástroje tvoří již samo o sobě vyladěnou symfonii. Na počátku roku 2017 na základě právě tohoto spojení dostal houslový virtuos Miroslav Ambroš originální nápad. V Česku máme množství vynikajících a nadaných muzikantek, ale orchestr skládající se jen z žen zde není. Je to ojedinělé i v evropském měřítku.Ambroš, poslední žák Mistra Josefa Suka, postupně pro svoji myšlenku získal jedny z nejlepších a nejtalentovanějších českých hráček. Podařilo se mu vytvořit plně funkční smyčcový soubor s dvanácti stálými a několika dalšími alternujícími členkami vedený loňskou vítězkou soutěže Pražského jara, Olgou Šroubkovou.

 

Olga Šroubková

Olga Šroubková hraje na housle od 4 let, kdy ji začala vyučovat její matka, absolventka Moskevské konzervatoře. Od osmi let pokračovala ve studiu na Hudební škole hl. m. Prahy ve třídě prof. Fišera, absolvovala Gymnázium Jana Nerudy s hudebním zaměřením a Pražskou konzervatoř. V současné době studuje na Hochschule für Musik und Theater v Hannoveru. Je vnučkou bývalé sólistky ND A. Denygrové a Karla Šroubka, bývalého slavného koncertního mistra České filharmonie (ČF). V letech 2014 a 2015 se zúčastnila konkurzu o místo koncertního mistra ČF a na základě postupu do druhého, resp. třetího kola několikrát působila jako hostující koncertní mistr ČF.



Ocenění

Již v osmi letech dostala druhou cenu na Prague Junior Note. V poslední době se stala laureátkou dvou mezinárodních soutěží v Číně – Zhuhai International Competition for Young Musicians (4. cena) a Chengdu International Violin Competition (1. cena) Na prestižní mezinárodní soutěži „Rodolfo Lipizer Prize“ v Itálii získala 1. cenu a 4 zvláštní ocenění. Loni získala 4. cenu na mezinárodní soutěží Michael Hill International Violin Competition a cenu za nejlepší interpretaci soudobého díla. Vyhrála v mezinárodní hudební soutěži Pražského jara a získala rovněž Cenu Nadace Bohuslava Martinů a Cenu Nadace Český hudební fond.

Miroslav Ambroš

 Miroslav Ambroš, se začal profesionálně věnovat hře na housle v jedenácti letech na hudebním gymnáziu J. Nerudy v Praze u prof. Jiřího Hnyka. Poté se zdokonaloval současně na Pražské konzervatoři a Vysoké škole C.M. von Weber v Drážďanech (prof. Ivan Ženatý), na Hudební fakultě AMU (prof. Ivan Štraus) nebo Hochschule für Musik und Theater v Hannoveru (prof. Krzysztof Wegrzyn). Absolvoval řadu mistrovských kurzů u takových velikánů jako jsou P. Zukerman, R. Ricci, A. Chumachenco a dalších. Od roku2008 byl navíc soukromým žákem Mistra Josefa Suka. V osmnácti letech natočil své debutové CD se svojí matkou klavíristkou Zuzanou Ambrošovou u hudebního vydavatelství ArcoDiva. Společně s Josefem Sukem, Jiřím Bártou, Janem Simonem a Karlem Untermüllerem vystoupil na Mezinárodním hudebním festivalu Pražské Jaro 2008 a zároveň s těmito umělci natočil CD u společnosti Supraphon. Pod taktovkou Jiřího Bělohlávka zahajoval koncertní sezónu orchestru Pražské komorní filharmonie Čajkovského houslovým koncertem D dur. Ambroš koncertoval takřka po celém světě. Vystupoval opakovaně na festivalech v Německu, Rakousku, Francii, Itálii, Španělsku, Holandsku, Lucembursku, Švýcarsku, Chorvatsku, Bulharsku, Norsku, Kanadě, Rusku Jižní Koreji, a také na turné v USA. Přitom si zahrál na mnoha významných pódií světa od Ottawské Tabaret Hall nebo Memorial Hall ve Phoenixu přes Oratoire de Louvre v Paříži či římské Sala Caselle až po Art Center v Soulu. Uskutečnil mimořádně úspěšné turné s Czech virtuosi orchestra po jedenácti městech Španělska. V Čechách a na Slovensku samozřejmě koncertoval na nejvýznamnějších pódiích jako je Smetanova síň Obecního domu či Španělský sál Pražského hradu a spolupracoval také s většinou orchestrů u nás a na Slovensku. Několikrát spolupracoval s Českou a Slovenskou televizí a rozhlasem. Natáčel také pro rádio marseilleské, lucemburské nebo pro BBC. Ambrošovo umění si můžeme vychutnat i na jeho několika nahrávkách pro společnosti ArcoDiva, Radioservis. Hraje na vzácný nástroj italského mistra houslaře Camilla de Camilliho z roku 1734 zapůjčený ze státní sbírky hudebních nástrojů Národního muzea. Účinkoval na více než 800 koncertech.


Ocenění

I přes svůj poměrně nízký věk dokázal Ambroš získat celou řadu ocenění. Zvítězil v mnoha celostátních a mezinárodních soutěžích (Prague Junior Note, soutěž Bohdana Warchala na Slovensku, Kociánova houslová soutěž, Soutěž konzervatoří České republiky.) Je absolutním vítězem mezinárodní soutěže „Du Prix des Jeunes Talents Européens de Musique Classique“ v Marseille (Francie). Je Držitelem prestižního ocenění společnosti YAMAHA.

 

Rozhovor

Jaká hudba je Vám nejbližší? „Hudba raného romantismu, např. skladby Mendelssohna, ale mám rád i hudbu 20.století.

A co z české hudby? B. Smetana – Z domoviny a jeho úžasné trio G moll, A. Dvořák – Mazurek, Josef Suk – Radúz a Mahulena a mojí srdcovou záležitostí je skladba Romance, kterou složil houslista, Mistr Josef Suk a dal mi svolení k její interpretaci.

Vaše nejoblíbenější skladby? Mendelssohnův houslový koncert d moll č.1 a e moll č.2 op.64, Čajkovského koncert d dur op.35, Prokofjevův houslový koncert č. 1 D dur, op. 19, Bachovu Ciacconu, Tartiniho Ďáblův trylek, velmi zajímavou skladbou je pak Sarasateho fantazie Faust na téma opery Ch. Gounoda. ale dalších komposic které rád hraji je opravdu mnoho.

Jaké jsou plány na letošní rok? Z nejvýznamnějších koncertních příležitostí bych vypíchnul sólový debut se Slovenskou filharmonií, který budu mít v bratislavské Redutě 8. 3. 2018 a zahraji Španělskou symfonii od Edouarda Lalo. Od 12. 3. 2018 odlétám se svojí matkou, klavíristkou Zuzanou Ambrošovou na recitálové turné po USA. Během dvou týdnů vystoupíme na koncertech v New Yorku, Little Rocku, Phoenixu, San Franciscu, Los Angeles a LasVegas.

Začátkem července absolvuji sólové turné v Chorvatsku s orchestrem Virtuosi di Praga a Oldřichem Vlčkem. Jako sólista vystoupím s Jihočeskou komorní filharmonií 24.7. 2018 na festivalu Český Krumlov v Maškarním sále krumlovského zámku. S Ambroš Ladies Orchestra vystoupím 28.10.2018. v nádherné Opeře Garnier v Monte Carlu za přítomnosti Prince Alberta. Hrajete raději sólově sám nebo s orchestrem? Sólově s orchestrem. Nyní mě velmi naplňuje můj nový projekt Ambroš Ladies Orchestra, ale samozřejmě mám velmi rád i recitály a komorní hudbu. Na závěr obligátní otázka, kdo je Vaším idolem, vzorem? Již zmiňovaný Mistr Josef Suk, u kterého jsme měl tu velikou čest studovat, a dokonce s ním koncertně vystupovat a natočit CD. Děkujeme za odpovědi a přejeme mnoho úspěchů v další umělecké dráze.

Více informací se dozvíte na www.ambrosorchestra.cz/ nebo www.facebook.com/Ambroš-Ladies-Orchestra–409215492827960/

Jaromír a Věra Hamplovi

Foto: Jakub Ludvík, ostatní archiv M. Ambroše