Alfons Mucha: Dva světy. Brno hostí Slovanskou epopej

Unikátní výstavní projekt ALFONS MUCHA: DVA SVĚTY.

Alfons Mucha: Dva světy

Přináší jedinečnou kombinaci dvou protipólů tvorby secesního malíře Alfonse Muchy – majestátní cyklus Slovanská epopej a sbírku plakátů. Slovanská epopej zamířila do Brna po 88 letech a v pavilonu H zůstává až do konce roku.

Otevírací doba:

Ne-Čt                10:00-20:00

Pá-So                10:00-22:00



Největší oslava stého výročí vzniku Československa, jejíhož zahájení se zúčastní zástupci české a slovenské vlády, odstartovala 26. května na brněnském výstavišti. Festival RE:PUBLIKA zároveň otevřel výstavu mapující tvorbu českého secesního velikána, malíře Alfonse Muchy. Brno se stalo prvním místem, kde jsou k vidění propojené světy Muchovy tvorby. K výstavě devíti největších pláten z majestátního cyklu Slovanská epopej se totiž nově přidá jedinečná nejrozsáhlejší sbírka Muchovy plakátové tvorby na světě.

Návštěvníci se setkají s výběrem Muchových plakátů, pocházejících vůbec z nejsouhrnnější sbírky prvních Muchových tisků plakátů. Expozice provede návštěvníka celým bohatým autorovým vývojem od souboru plakátů, jež Mucha vytvořil pro Sarah Bernhardtovou. Návštěvníci se postupně seznámí se všemi oblastmi a obdobími Muchovy práce pro plakát.

Původně třítýdenní výstava se díky své výjimečnosti výrazně prodlouží. Lidé ji budou moci na brněnském výstavišti navštívit až do konce letošního roku.

Unikátní kombinace Muchova díla mohla vzniknout díky spolupráci Hlavního města Prahy jako majitele cyklu Slovanská epopej, statutárního města Brna, Veletrhů Brno a Nadačního fondu Richarda Fuxy, který spravuje sbírku plakátů.

Celkem devět pláten Slovanské epopeje, z nichž většina má rozměr 8×6 metrů, bude umístěno v hlavní lodi pavilonu. Sbírka Richarda Fuxy, která čítá bezmála dvě stovky artefaktů, mezi něž se kromě plakátů řadí také dekorativní panó, kalendáře, reklamy na nápoje, průmyslové výrobky a nejrůznější společenské a kulturní události, pak bude v prostoru pod galeriemi pavilonu. Od roku 2013, kdy byla sbírka vystavena v Obecním domě v Praze a stala se historicky nejúspěšnější výstavou výtvarného umění v ČR, se podstatně rozšířila. Návštěvníci tak v Brně uvidí řadu exponátů, které dosud nespatřily světlo světa.

Více informací naleznete ZDE

 

Slovanská epopej bude vystavena v Obecním domě