Adam Plachetka bude opět Figarem ve vídeňské inscenaci Rossiniho opery Lazebník sevillský

Přední český operní pěvec se chystá do Vídeňské státní opery, kde od 13. února 2024 ztvární jednu z nejslavnějších barytonových rolí – lazebníka Figara. 

Vídeňská produkce opery Gioachina Rossiniho Lazebník sevillský

Vídeňská produkce opery Gioachina Rossiniho Lazebník sevillský proběhne v únoru v původní režii Herberta Fritsche, pod taktovkou Diega Matheuze v sérii čtyř představení: 13., 16., 19. a 22. února. Kromě Adama Plachetky, který ztvární roli Figara, vystoupí Lawrence Brownlee jako Almaviva, v roli Rosini Patrizia Nolz, Adam Palka jako Don Basilio a další.

„Rossiniho Figaro mě už potkává poněkolikáté v kariéře. Zpíval jsem tuto roli už v předchozí vídeňské inscenaci. Velmi rád také vzpomínám na Lazebníka v Chicagské opeře, kde jsem prošel celým zkušebním procesem a krásně jsem se já i Figaro sžili. Lazebníka jsem nastudoval i v pražském Národním divadle a opět se tam na Figara chystám v příští sezoně,“ říká Adam Plachetka, který za sebou má čerstvě angažmá v newyorské Metropolitní opeře jako Marcello v Pucciniho Bohémě. „Je to pro mě o to zajímavější zkušenost, že jsem dříve zpíval roli skutečného bručouna – Dona Basilia. Figaro jako další figury v této opeře vyžaduje velké herecké i pěvecké nasazení, smysl pro komično a nadsázku, a to mě moc baví. Navíc Rossini obdařil Figara sice technicky náročnou, ale velice efektní kavatinou Largo al factotum o tom, jak je takový lazebník, jakým Figaro je, nepostradatelný, takže, co víc si přát.“

Adama Plachetku pojí s Vídeňskou státní operou, kde účinkoval kontinuálně přes 10 let, již dlouhý seznam rolí a operních děl, ve kterých účinkoval, namátkou jsou to kromě Lazebníka sevillského i opery Bohéma, Alcina, Nápoj lásky, Don Giovanni, Figarova svatba, Italka v Alžíru, Popelka nebo Don Pasquale nebo Puritáni.  Ostatně už od svých 25 let zde několik let působil v sólistickém ansámblu. V nadcházející sezoně dokonce přibudou ve Vídni další role, brzy je divadlo oficiálně oznámí.

Koncertu Smetana Gala k dvoustému výročí narození Bedřicha Smetany

Mezitím se ale Adam Plachetka představí 2. března na velkém koncertu Smetana Gala k dvoustému výročí narození Bedřicha Smetany v živém televizním přenosu z Národního divadla v Praze. Zde během května navíc nastuduje roli Kaliny v nové produkci Smetanovy opery Tajemství. Později ztvární Přemysla v koncertním provedení opery Libuše Českou filharmonií pod taktovkou Jakuba Hrůši v Rudolfinu v rámci festivalu Pražské jaro a na festivalu Smetanova Litomyšl. Letošní sezona pro Adama Plachetku pomyslně vyvrcholí basovým sólem v provedení Mozartova Rekviem v milánské La Scale pod taktovkou Daniela Hardinga.

Adam Plachetka

Adam Plachetka patří mezi ve světě nejžádanější české operní pěvce. Příští rok chystá velkou oslavu svých čtyřicátých narozenin: vystoupí již podruhé v pražské O2 areně v pátek 24. ledna 2025 za účasti řady hostů. Na podiu se s Adamem Plachetkou představí například Kateřina Kněžíková, Štefan Margita a Vojtěch Dyk. O hudební doprovod se postará Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením dirigenta Jana Kučery.

Více informací naleznete ZDE

Foto: Ilona Sochorová