Vídeňané se testují doma kloktáním, vzorky vozí kurýři na kolech

Rychleji, pohodlněji, ekologicky, s vyšší kapacitou a menšími nároky na zdravotnický personál. Nově zavedené vídeňské koronavirové testy na principu kloktání vozí kurýři na kolech a e-mopedech až do domácnosti.

Vídeň posiluje v boji s koronavirem a v první řadě se soustředí na testování. Dvoumilionová metropole v uplynulých týdnech otevřela nová testovací drive-in stanoviště a přijímá další stovky pracovníků na zdravotnickou linku 1450, pro trasování nebo do zdravotnického úřadu, který mimo jiné vyhodnocuje testy. Školy obchází mobilní testovací týmy a od minulého týdne je v ulicích k vidění i specializovaný autobus, který díky novým rychlotestům LAMP nabízí výsledky do 30 minut.

Od tohoto týdne vídeňské ulice křižuje i 80 kurýrů na kolech a e-mopedech, kteří rozváží testy na principu kloktání přímo do domácností. Indikovaným pacientům přijde předem SMS s předpokládaným časem návštěvy a připomenutí, aby krátce před testem nic nekonzumovali. Domácí testování probíhá od pondělí do neděle od 6 do 22 hodin, uvedl městský radní pro zdravotnictví Peter Hacker. Speciálně vyškolení kurýři logistické společnosti Veloce následně s bezpečným odstupem dohlédnou na správné provedení jednoduchého a rychlého testu, jenž na rozdíl od výtěru z nosohltanu nevyžaduje zdravotnický personál. Kurýři následně svezou vzorky do laboratoří.

 

Pilotní provoz se podle zdravotníků, města i pacientů osvědčil, spokojeno s ním bylo 99 procent účastníků. Díky jednoduché metodě kloktání lze ušetřit síly zdravotnického personálu a zrychlit celý testovací proces. Během dalších dní dosáhne počet školených kurýrů téměř 300 a denně by měli stihnout přes 1 000 odběrů. Jen za září provedla Vídeň dohromady přes 150 000 testů a na koronavirové lince 1450 odbavila takřka 200 000 hovorů.

 

Počátkem října Vídeň také zavedla povinnou registraci hostů v restauracích kvůli zpětnému dohledávání kontaktů v případě nákazy.

 

© PID-David Bohmann