Nový český odběrový set Bi-CoV(TM) umožňuje i odběr ze slin, unikátní roztok výrazně zjednoduší, zrychlí a zlevní proces testování

Česká biotechnologická společnost Bioinova přichází na trh s novým odběrovým setem Bi-CoV(TM) na testování Covid-19. V unikátním roztoku dochází k deaktivaci virů a zároveň k izolaci RNA během transportu do laboratoře. Laboratorní personál tak pracuje s bezpečnějším vzorkem, který je již připraven pro PCR fázi testu. Dochází k výrazným časovým, materiálovým i kapacitním úsporám. Chemické složení roztoku navíc umožňuje zpracovat vzorek odebraný jak z nosohltanu, tak i z ústní dutiny. V klinické studii test provedený pomocí Bi-CoV(TM) setu zachytil o 30 procent více pozitivních pacientů než standardní postup. Souprava Bi-CoVTM byla schválena Státním ústavem pro kontrolu léčiv a společnost Bioinova nyní uspokojuje první objednávky.

Společnost Bioinova vyvinula vlastní odběrový set s unikátním roztokem. Jeho chemické prostředí je uzpůsobeno pro vzorek odebraný z nosohltanu i z úst, respektive ze slin. „Odběrový set Bi-CoV(TM) obsahuje štětičku na stěr z nosohltanu nebo úst a malou zkumavku s aktivním roztokem. Jíž během transportu vzorku do laboratoře roztok deaktivuje virus a uvolňuje RNA. Laboratorní personál tak pracuje s bezpečnějším vzorkem, který je rovnou připraven pro PCR reakci. Bi-CoV(TM) set tak nahrazuje investici do standardního odběrového setu a izolačního kitu,“ vysvětluje mechanismus fungování nového setu MUDr. Peter Bauer, PhD, ředitel společnosti Bioinova. Časové i materiální úspory jsou podle něj jednoznačné. Stejně jako komfort pro pacienta v případě šetrnějšího odběru z úst. „Výtěr z úst je jednoduchý a zvládne ho snadno každý. Je tak vhodný i pro případné domácí samoodběry,“ doplňuje Bauer.

Validace a klinická studie na prokázání účinnosti a bezpečnosti Bi-CoV(TM) setu probíhala v období od září do listopadu na vzorku několika stovek osob. Na studii spolupracovala například Nemocnice AGEL v Novém Jičíně. „V klinické studii jsme s odběrovým setem Bi-CoV(TM) dokázali odhalit o 30 procent více pozitivních osob, oproti běžně používanému postupu. To bezpečně prokázalo nejen účinnost testovacího setu, ale i relevanci odběru slin,“ říká Bauer.

Odběrový a RNA izolační set Bi-CoV(TM) je kompatibilní s většinou u nás používaných PCR kitů. Při manipulaci s touto soupravou není nutné žádné speciální vybavení, testy mohou provádět i laboratoře se základním přístrojovým zařízením – stolní centrifugou a PCR cyklérem. „Evidujeme první objednávky, s našimi sety už pracují například v nemocnici Na Homolce a další pracoviště se s ním seznamují,“ doplňuje Bauer a pokračuje: „Plánujeme na trh dodávat až 50 tisíc testovacích setů týdně.“ Jejich výroba probíhá přímo na pracovišti společnosti Bioinova, část výrobních kapacit bude pokrývat společnost GeneProof, která bude zajišťovat i část distribuce do laboratoří. Nákupní cena odběrového setu pro laboratoře nepřesáhne částku 50 korun.

Složení unikátního izolačního roztoku je předmětem patentové přihlášky. Ve spolupráci s GeneProof plánuje společnost také distribuci do zahraničí, kde je v některých státech testování ze slin již povoleno anebo se s ním pracuje na širší úrovni.